En sonda söyleyeceğimi baştan söylemek isterim: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Çorum ziyaretinden sonra, Çorum adına daha bir umutluyum. Bu konudaki değerlendirmelerimi, “ÇORUM NİHAYET ANLAŞILDI” başlığı altında bulacaksınız.

“ÇORUM NİHAYET ANLAŞILDI” okumak için TIKLAYINIZ..

Bu ziyaret sırasında, Çorum’un “altın hariç” ihracatının yıllık 350 milyon dolar, Yozgat’ın ise 50 milyon dolar olduğu belirtildi. Aslında, Çorum’un ihracatına, Ahlatcı Holding’in “işlenmiş altın” ihracatının da eklenmiş olması gerekir. Zira, 2018 yılındaki toplam 543 milyon dolarlık ihracatın tamamı, bilezik, yüzük, kolye gibi “imalat ürünü” takılardan oluşuyor. Yoksa, külçe altın ihracatı ayrıca 1.5 milyar dolar.

Öyle olunca, külçe altın ihracatını dışarıda tutarak, Çorum’un yıllık ihracatının 893 milyon dolar olduğunu ifade edebiliriz ve ihracat hedefini direkt 2 milyar dolar olarak önümüze koyabiliriz. Endişemiz “kalkınmada öncelikli yöre” avantajını kaybetmek ise, bu konuda tek kriterin ihracat olmadığını, gelişmişlik endeksine göre sınıflandırma yapıldığını hatırlamalıyız. Kaldı ki, uygulanan teşvik sisteminin kalkınmaya hizmet etmediğini ben sürekli savunuyorum.

Okurlarımızın bir merakını da bu vesileyle gidermem gerektiğini düşünüyorum. Volkswagen’in Türkiye’ye kurmayı planladığı Skoda-Seat otomobil fabrikasını Çorum’a kazandırma adına başlattığımız kampanyayı sonlandırmış değiliz. Volkswagen’in CEO’su Almanya’dan davet edilerek, bu konuya olumlu yaklaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştürülebilirse, sonuç alınabileceği umudumu güçlü biçimde koruyorum.

Venezuela altınlarının Çorum’da işlenebilmesi ile ilgili konu ise, tamamen diplomatik. Ahlatcı’nın modern rafinerisi bu işe hazır. Venezuela da, ABD ambargosu aşılabildiği takdirde, altınlarını Çorum’a yönlendirmek istiyor. Elbette, ABD’nin onayı olmadan böyle bir ilişkinin başlatılması asla söz konusu olmayacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın Çorum’u ziyareti sırasında “havalimanı” konusunun gündeme getirilmediğini, en azından benim katıldığım akşam yemeğinde adının bile zikredilmediğini biliyorum. Kim ne düşünürse düşünsün, Çorum’un sanayileşmesi ve “büyük kent” hedefine ulaşabilmesi için kendi havalimanına sahip olmasının zorunlu olduğunu savunmaya ve bunun mücadelesini vermeye ben şahsen devam edeceğim.

Çorum’un hedefini Sayın Oktay belirledi: “Bölgenin Gaziantep’i olmak”. Buna inanmayan gölge etmesin lütfen!

Editör: TE Bilisim