İnternetten pek çok şeyin alınabileceğini kaydeden Çalışkan, “Ancak anne-bebek ürünlerini, ilaçlarını ve ilaç dışı sağlık ürünlerini internetten almayın. Bu ürünleri, bebeğinizin ve sizin hak ettiği şekilde, en güvenilir yer olan eczanelerden, bu konuda kapsamlı bir eğitim görmüş en yakın sağlık danışmanlarınızdan yani eczacılarınızın danışmanlığında alın” ifadelerini kullandı.

Bilimsel eczacılığın 180’inci yıldönümü nedeniyle Çorum Eczacı Odası’nda bir basın toplantısı düzenlendi. Eczacılık tarihinin insanlık tarihinden ayrılamayacağını anlatan Çalışkan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Tıpkı eczaneleri mahallelerimizden, yani yaşamın içerisinden ayıramayacağımız gibi. Halka en yakın sağlık danışmanı olan biz eczacılar; köylerden kentlere, ülkenin her köşesine yayılmış hizmet ağı ile en kolay ulaşılan sağlık çalışanları olarak, kesintisiz ilaç ve sağlık hizmeti veriyoruz. Eczanelerimizin kapısından giren, derman arayan hastalarımızın dertlerine ortak oluyor, her türlü sorunlarına çözüm bulmak için her koşulda, canla başla çalışıyoruz. Önleme, tarama gibi koruyucu sağlık hizmetleri, farmasötik bakımın yanı sıra ilaç suiistimali ve yanlış ilaç kullanımında denetim mekanizması işlevi görüyor, bir nevi toplum için güvenlik ağı oluşturuyoruz. Bebek, çocuk, genç, yaşlı toplumun her kesiminde, yaşamın her aşamasında sağlıklı yaşamın öncelendirilmesi, ilaç tedavisi sonuçlarının iyileştirilmesi için çabalıyoruz. Her sene 14 Mayıslarda; Türk Eczacıları Birliği ile 54 Eczacı Odası, önemli temalar belirtiyoruz ve 14 Mayıs'ı bu temalar çerçevesinde, çeşitli etkinliklerle halk sağlığı açısından farkındalıklar oluşturarak kutluyoruz. Bu yıl da anne ve bebek sağlığına odaklandık. Biz eczacıların bu alandaki rolünü pekiştirmek amacıyla temamızı ‘Anne Bebek Dostu Eczane’ olarak belirledik.

Toplum sağlığını ve kamu yararını her şeyin üstünde tutan sağlık çalışanları olarak hastalarımızın daha iyi bir sağlığa ulaşmaları her zaman öncelikli hedeflerimizden olmuştur. Ne yazık ki son dönemlerde tarafımızca asla kabul edilemeyecek uygulamalara üzülerek şahitlik ediyoruz. Bugüne dek eczanelerde, eczacı danışmanlığında halkımıza sunulan ürünlerin, eczane dışından satılmaya başladığını; ticari kaygılar ile hareket edildiğini, toplum sağlığının hiçe sayıldığını görüyoruz. Bu tarz plansızca atılan adımların toplum sağlığı açısından geri dönüşü olmayan ve istenmeyen sonuçlara yol açabileceği uyarımızı yineliyor, sağlık gibi hassas bir konuda reklamın ve pazarlamanın gücünün değil, sağlık çalışanlarının bilgi ve deneyiminin önemini vurguluyoruz.

İnternetten pek çok şeyi alabilirsiniz, ancak anne-bebek ürünlerini internetten almayın; ilacınızı, ilaç dışı sağlık ürünlerini internetten almayın. Bu ürünleri, bebeğinizin ve sizin hak ettiği şekilde, en güvenilir yer olan eczanelerden, bu konuda kapsamlı bir eğitim görmüş en yakın sağlık danışmanlarınızdan yani eczacılarınızın danışmanlığında alın.

Toplum sağlığının medyatiklikten önemli olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Kimi ‘bilim insanlarının’, toplum sağlığını yakından ilgilendiren konularda medya aracılığıyla bilimsellikten uzak açıklamalarda bulunduğunu ve Türk Eczacıları Birliği ve Eczacı Odaları olarak, sorumsuzca yapılan açıklamaların karşısında olduğumuzu sürekli sizlerle paylaşıyoruz. Umut tacirliği ile halk sağlığını tehdit eden herkesin karşısında olmaya devam edeceğimizi taahhüt ediyoruz. Çünkü yalan beyanlarla halkımıza umut satanların halk sağlığında oluşturduğu hasarlar, kamuya ek maliyet getirmektedir. Eczacı koruyucu eczacılık modelinin hayata geçmesini sağlayarak, halk sağlığını korumak ve kamu yararını gözetmek gibi kutsal misyonlarını da yerine getirmiş olacaktır. Böylelikle kamu nazarında ki itibarımız her geçen gün güçlenmektedir.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim