Salim Uslu’nun “İlk günkü aşkla hep birlikte Çorum” yazılı dev posterinin CHP binasına asılması üzerine CHP’liler, bunun etik olmadığını savunarak kaldırılmasını istemişlerdi. AKP’nin posteri kaldırmaya yanaşmaması üzerine de, “Katillerin, hırsızların sağ salim, uslu uslu dolaşamadığı bir Türkiye için 1 Kasım’da sandık başına” yazılı pankartı asmışlardı.
CHP’nin bu pankartı, AKP’nin başvurusu üzerine, Merkez 1. İlçe Seçim Kurulu’nun 23 Ekim 2015 tarihli kararıyla kaldırılmış, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere, İlçe Seçim Kurulu kararına İl Seçim Kurulu nezdinde itiraz etmişti.

“VATANDAŞI OY VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ”
Dün gazetemizi ziyaret eden CHP Merkez İlçe Başkanı Suludere, İl Seçim Kurulu’nun itirazlarını oybirliği ile kabul ettiğini ve İlçe Seçim Kurulu kararını kaldırdığını belirterek, “Biz vatandaşlarımızı 1 Kasım’da oy vermeye çağırıyoruz. Kişilerle işimiz yok” dedi. Suludere, söz konusu pankartı bugün (27 Ekim Salı günü) yeniden yerine asacaklarını da söyledi.

“SİYASİ PARTİLER, DEMOKRATİK SİYASİ HAYATIN VAZGEÇİLMEZ UNSURLARI”
Suludere’nin verdiği bilgiye göre, İl Seçim Kurulu’nun 25 Ekim 2015 tarihli kararında, Anayasa’da ve 2820 Sayılı Siyasi Partiler Yasası’nda “ Siyasi partiler, demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı olarak çalışırlar. Siyasi Partilerin kuruluşu, organlarının seçimi, işleyişi, faaliyetleri ve kararları Anayasada nitelikleri belirtilen demokrasi esaslarına aykırı olamaz” hükmünün yer aldığı vurgulanarak, Yüksek Seçim Kurulu’nun 19 Ekim 2015 tarihli kararında ise “Seçim kurullarının görevleri arasında siyasi ilanın içeriği konusunda bir değerlendirme yetkisinin bulunmadığı” hususunun hüküm altına alındığı ifade edildi.

“İÇERİKLE İLGİLİ YETKİ ADLİ MERCİLERDE”
Oybirliği ile alınan ve “Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulması yasaktır” hükmüne dikkat çekilen kararda, siyasi partilerin, parti binalarında seçim faaliyetini engelleyici, kısıtlayıcı hiçbir tedbir alınamayacağı, bunun Anayasa’nın ve yasaların özüne aykırı olacağı belirtilerek, şu hükme varıldı:
“Siyasi Partiler tarafından yapılan propaganda amacıyla asılan afişlerde veya her türlü matbua üzerinde onur ve haysiyeti zedeleyen suç unsuru teşkil eden söz, yazı ve fotoğrafların olması halinde suç unsuru ile ilgili yetkinin ne ilçe seçim kurullarının ne de il seçim kurullarının görev ve yetkisinde olmadığı, bu yetkinin adli mercilerce değerlendirilmesi gereken bir konu olduğu anlaşılmıştır.”



(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim