İl Genel Meclisi üyeleri, Boğazkale’de bulunan mülkiyeti idareye ait Çevizliköm mevkiindeki 1559 parselde kayıtlı 9.950 m2 büyüklükteki tarlanın Boğazköy örenyeri sınırları içinde 1. Derece Arkeolojik sit alanında kalması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Alman Arkeoloji Enstitüsü adına Doç.Dr. Andreas Schachner tarafından kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülmesi nedeniyle taşınmazın örenyeri olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsisinin yapılması amacıyla gündeme getirilen öneriye tepki gösterdi.
AK Parti İl Genel Meclisi üyesi Nurettin Karaca, bölgede Alman enstitülerinin kazı yapmasını uygun görmediğini ifade etti. Alman vakıflarının geçmişte istihbarat çalışmaları yaptığını belirten Karaca, “Arkeoloji ve tarih bakımından zengin bir ülke olarak kazıları kendimiz yapamıyorsak bu bizim eksikliğimizdir yeter artık. Çalışmaları kendimizin yapma zamanı gelmiştir” dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya da Türkiye’nin kendi kazısını kendisi yapamayacak kadar acizse diyecek bir şeyin olamayacağını söyledi. Türkiye’nin kendi kazısını devam ettirememesini protesto ettiğini belirten Kaya, “Yetkililer umarız bir adım atarlar. Almanlar daha önce alıp götürmüşler. Yine aynısı olacaksa eserler toprak altında kalsın daha iyi” dedi.
AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Alagöz de yaptığı konuşmada Alman Meclisi’nin sözde soykırım yasasını kabul ettiğini hatırlatarak, milletlerin kendi tarihini kendisinin incelemesi gerektiğini, Türkiye’ye karşı tutumu belli olan Almanya’ya karşı bir tutum alınması gerektiğini vurguladı.
Ali Sami Odabaş da duygusal hareket edip menfi kararlar alarak Boğazkale’ye zarar vermiş olunabileceğini belirterek yapılan sözleşmelerin gözden geçirilmesi gerektiğini ancak yapılan konuşmalara da katıldığını belirtti.
AK Parti İl Genel Meclisi Grup Başkanı Abdullah Meteoğlu da tarihte tarihi eser kaçakçılığının çok olduğunu belirterek Alman Enstitüsü’nün bulunan eserlerin telif hakkını aldığını, kazılarda 100 yıldır yöre halkının da çalıştığını ancak son gelişmelerle birlikte kazı ruhsatının verilmediğini hatırlattı. Çalışma alanının 137 hektar olduğunu ve görüşülen konunun 1 hektara yakın olduğunu anlatan Meteoğlu, çalışmanın Alman Enstitüsü ile alakasının bulunmadığını iddia etti. Son olarak konuşan Yusuf Kaya ise FETÖ’cülere en çok destek veren ülkelerden birinin de Alman hükümeti olduğunu ifade ederek durumun gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Konu incelenmesi için Plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi.


İl Genel Meclisi toplantısında Başkan Halil İbrahim Kaya da alman ekibin kazı çalışmalarına katılmasını protesto etti.

KARGI’YA GÜREŞLER İÇİN TRİBÜN İSTENDİ
Kargı İl Genel Meclisi Üyeleri Mustafa Yıldız ve Mesut Tuğrel tarafından verilen önergede; panayır organizasyonu kapsamında yağlı güreşler düzenlendiği belirtilerek bu güreşlerin Kırkpınar güreşlerinden sonra ülkede yapılan yağlı güreşlerin en önemlilerinden biri olduğu ilçede Tevfik Kış, Nazmi Avluca, Selahattin Sağan gibi milli güreşçilerin yetiştiği ifade edildi. İlçede yapılan yağlı güreş meydanının doğal çim alan olduğu güreşleri izlemeye gelen vatandaşların saha etrafında ayakta izlediğinin anlatıldığı önergede bu alanın ata sporuna yakışır şekilde düzenlenip halkın oturacağı tribün, sporcuların kullanabileceği soyunma odası, duş gibi ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir tesis yapılması istendi.
Önerge oy birliği ile görüşülmesi için Plan ve Bütçe komisyonuna havale edildi.


Mesut Tuğrel ve Mustafa Yıldız

ALACA’DA OKUL YAPIMI İÇİN ARSA TAHSİS EDİLDİ
Alaca’nın Denizhan Mahallesi’nde bulunan mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait 4.087,92 m2 yüzölçümüne sahip arsanın 2016 temel eğitim kurumları yatırım programında yer alan 16 derslikli ilkokul yapılmak üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsisine oy birliği ile karar verildi.
Konuyla ilgi bilgi veren Alaca İl Genel Meclisi Üyesi Ali Sami Odabaş, 5 yıl önce hükümet konağı yapımı için 100 bin lira ödenek geldiğini ancak bu paranın kullanılamadığını belirterek konağın yapılması için düşünülen yerin ilçenin dışında olduğunu ancak şimdiki hükümet konağının yanında bir okul bulunduğunu bu alanında hükümet konağına katılmasını istediklerini vurguladı. Okul için 200 metre ileride bir yer ayarlandığını kamulaştırma çalışmalarının da tamamlandığını söyleyen Odabaş, okulun yeni yere yapılması ile birlikte vatandaşların ihtiyaçlarını da hallettiği tapu, nüfus müdürlüğü gibi birimlerin de bir arada olacağını anlattı. Yapılan konuşmaların ardından madde komisyona havale edilmeden kabul edildi. (Erkan BAYATLI)


Ali Sami Odabaş

ÇORUM’DA 62 LÖSEMİLİ ÇOCUK VAR
İl Genel Meclisi’nde daha önceki toplantılarda verilen önerge doğrultusunda Çorum’da lösemili hastaların durumu ile ilgili meclis üyelerine bilgi verildi.
Çevre ve Sağlık komisyonu tarafından hazırlanan raporu okuyan komisyon başkanı Üzeyir Esenkaya, lösemi hastalığının çocuklarda 2-5 yaşlarında en sık olarak görüldüğünü anlatarak, lösemi hastalığının tedavisine genel vücut durumunun düzeltilmeye çalışılması ile başlandığını ifade etti. Kan ve kan içindeki özel hücrelerin donörden alınarak lösemili hastaya verilmesi ile tedavinin devam ettiğini kaydeden Esenkaya, ailelerin bilinçlendirilmesi ile %85 oranında iyileşme sağlanabildiğini belirtti.
Çorum’da 62 lösemili hasta çocuk bulunduğunu kaydeden Üzeyir Esenkaya, LÖSEV Vakfı’nın lösemili hastalara ilaç bulma kan bulma, döner bulma, hastaların rahat etmesi için kalacak yer bulma gibi işlere imza attığını dile getirdi.
Kemik iliği ile %43 ile %83 oranında başarı elde edilebildiğini söyleyen Esenkaya, kemik iliği naklinin uzun ve zor bir tedavi süreci ile devam ettiğini erken teşhisin ise hayat kurtardığını vurguladı.




(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim