Türk Eğitim Sen Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Kocakaplan, AKP iktidarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan iş güvencesini “paralel yapı” ile mücadele bahanesiyle kaldırmak istediğini söyledi.
Üyeleriyle istişare toplantısı yapmak amacıyla Çorum’a gelen TES Genel Başkan Yardımcıları Cengiz Kocakaplan ve Sami Özdemir, toplantı öncesinde bir basın toplantısı düzenlediler.
Türk Eğitim Sen Çorum Şube Başkanı Selim Aydın’ın da hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Kocakaplan, çalışma hayatında ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bulunduklarını söyledi. AKP’nin 13 yıl boyunca çalışma hayatına birçok müdahalede bulunduğunu kaydeden Kocakaplan, iktidarın son olarak 17-25 Aralık süreci ile birlikte kamu çalışanlarının iş güvencesinin ellerinden alınmasına kadar götürmek istediğini bildirdi.
Kamu çalışanlarının iş güvencesinin elinden alınması ile birlikte modern köle pazarlarının ortaya çıkacağını belirten Kocakaplan, kamu çalışanlarının iş güvencesine sahip çıkan sendikaların yanında olması gerektiğini dile getirdi.
Konuşmasının devamında hükümet ile Memur-Sen arasında imzalanan toplu görüşme süreçlerine de değinen Kocakaplan, yapılan tüm toplu görüşmelerde kamu çalışanlarının satıldığını kaydederek, “Bu satış sonucunda Memur-Sen’in genel başkanı milletvekilliği ile ödüllendirildi. Şimdi ceylan derili koltukta oturarak 25 bin liralık maaşını alıyor” dedi.
Çalışma hayatının yanı sıra ekonomide de işlerin iyi gitmediğini vurgulayan Kocakaplan, OECD’nin insani gelişme endeksine göre 90 ülke arasında Türkiye’nin 69. sırada bulunduğunu söyledi.
Eğitimde ortaya çıkan verilere bakıldığında ise durumun iç açıcı olmadığını kaydeden Kocakaplan, “Milli Eğitim Bakanlığı kantarın topuzunu kaçırdı. Şuan öğretmen odaları barut fıçısı gibi. Milli Eğitim’deki tüm yöneticilerin tek ortak özelliği yandaş olmaları” dedi.
Eğitimdeki başarısızlığın sınav sonuçlarına da yansıdığını vurgulayan Kocakaplan, ücretli öğretmen uygulamasının bu başarısızlıkta büyük bir etken olduğunu dile getirdi. Öğretmenlerin iş kaygısı ile derslere girdiğini ifade eden Kocakaplan, “Bugün Türkiye’de 85 bin civarında ücretli öğretmen var. Milli Eğitim Bakanlığı ise öğretmen açığının 120 bin olduğunu söylüyor. Eğitim işi ciddi bir iştir. Kâr-zarar mantığıyla bu işler yapılmaz” diye konuştu.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim