Çorum ve ilçelerinde iklim değişikliği ile birlikte kalp, solunum yolu, bulaşıcı hastalıklar, alerjik hastalıkların yanı sıra, kalp-damar ve beyin hastalıklarına bağlı ölümlerin artacağını yönünde tahminler bulunduğunu anlatan Esenkaya, Çorum’da küresel ısınma ile birlikte hava kirliliğinin artacağını, yağışların yer yer azalarak çölleşme meydana geleceğini ayrıca göç ve yer değiştirmelerin çoğalacağını söyledi.
“Çorum ve ilçelerinde insan hayatı için vazgeçilmez unsurlar olan hava, su, gıda ve barınmada sıkıntılar az da olsa hissedilecektir” diyen Esenkaya, bilim adamlarının iklim değişikliklerinin kalp, solunum yolu, bulaşıcı, alerjik ve bazı hastalıkları tetikleyebileceği görüşünde olduğunu, sıcaklık dalgalarının ölüm oranlarını artırdığını, bunun özellikle solunum sistemi, kalp-damar hastalıkları ve beyin hastalıklarına bağlı ölümlerde artışta etkili olduğunu ifade etti.
İklim değişikliğinin yeni çeşitli böcek ve zararlılarla geçen bulaşıcı hastalıkların oranını artırabileceğini belirten Üzeyir Esenkaya, “Kuraklık yada kötü çevre koşullar nedeniyle su ve gıda kaynaklarının olumsuz etkilenebilecektir. Bunun sonucunda göç ve yer değiştirme gibi sosyal hareketlerin ortaya çıkabilir ve insanların bundan olumsuz etkilenebilirler. Sıcaklık artışı ve iklim değişikliği özellikle havadaki ozon ve toz zerreciklerinin artışına yol açarak hava kirliliğini artırabilir. Yağışların azalmasına bağlı olarak çölleşme artabilir, çöllerden kaynaklanan kum fırtınalarının dünyanın diğer bölgelerini de olumsuz etkileyebilir. Solunum sistemi hastalıkları açısından kronik nefes darlığı, astım hastalığı alerjik nezle ve diğer alerjiler ile zatürre ve viral solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı artabilir. Bu hastalıklara bağlı ölümler artabilir. İklimde görülen değişikliklerin yavaşlaması ve önlenmesi için acil girişimlerde bulunulması gerekmektedir. Bunun için hükümetler acil girişimlerde bulunulması gerekmektedir. İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin anlaşılması ve bu etkilerin önlenmesine dönük olarak daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Bu amaçla uluslararası kurumların desteği ile gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkeleri kapsayan çok merkezli çalışmaların yapılması için girişimde bulunulmaktadır.
Kuraklık ve çölleşmedeki artış sonucunda daha fazla kum fırtınası, iklim değişimi sonucunda ise daha fazla orman yangını, kuraklık ve fırtına görülebilmektedir. Güneş gibi doğal etkenlerle büyüyen bu artışın nedeni, özellikle son dönemlerde, büyük ölçüde insan kaynaklı olan sera etkisiyle oluşan küresel ısınmadır” şeklinde konuştu.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim