Toplantının ardından yayınlanan Sonuç Bildirgesi’nde “Ülkemizde medya sektöründe yaşanan son gelişmelere baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, mesleki standartlardan basın ilanlarına kadar bir dizi sorunun acil çözüm beklediği görülmektedir.” denilerek, özetle şu hususlara dikkat çekildi:

“Yerel gazetelerimizin öncelikli sorunu, resmi ilan fiyat tarifesidir. Resmi İlan Fiyat Tarifesi sütun/cm birim fiyatları en son 2016 yılı Mart ayında arttırılmış, aradan 2 yıl geçmesine rağmen tarife artışı yapılmamıştır.

Bu durum, yerel gazetelerimiz açısından ciddi kayıplara yol açmıştır. Çünkü son 2 yılda yerel gazetelerin girdilerinde olağanüstü artışlar yaşanmaktadır.

Beklentimiz; Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığını memnuniyetle öğrendiğimiz resmi ilan fiyat tarifesi artışının, daha fazla mağduriyet yaratmadan bir an önce onaylanarak uygulanmasıdır.”

“Sektörümüzde çözüm bekleyen bir diğer sorun, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu’nda ve bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddelerdir. Demokratikleşme ve temel hak ve özgürlüklerin gelişmesi bakımından bu güne kadar yapılan düzenleme ve iyileştirmelere rağmen ifade ve basın özgürlüğü konusunda hala mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Mevzuattan kaynaklanan sorunlar yapılan düzenlemelerle zaman içerisinde kolaylıkla giderilebilir. Fakat ifade ve basın özgürlüğü sorunu başta yönetim, yargı ve toplum zihniyeti olmak üzere çok boyutlu bir yaklaşım ve değişimle çözümlenebilir.”

“Günümüzde Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Yasa, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun olarak çıkarılmalıdır.” (Mehmet DALAR)

Editör: TE Bilisim