Tüketime sunulan içme-kullanma suları ile ilgili muhtemel sorunların tanımlanması ve çözümü için ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyonun sağlanarak işbirliği içinde çalışılmasının, yaşanabilecek sorunların zamanında önlenmesi açısından büyük önem taşıdığının ifade edildiği açıklamada, özellikle yoğun yağış alan illerde sel sularının etkisi veya kuraklık nedeni ile içme-kullanma suyunun kalitesinin olumsuz yönde etkilenebildiğinin belirtilerek, toplum sağlığının korunması, sel ve benzeri olağanüstü hallerde su kesintilerinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmaması ve salgınların yaşanmaması için önlemler alındığı anlatıldı.

Bina ve konutlarda kullanılan su depolarının belirli periyotlarla (kesinti olduğu dönemlerde 3 ayda bir, diğer dönemlerde 6 ayda bir) temizlenmesi ve bakımlarının yapılarak dezenfeksiyonunun sağlanması gerektiğinin belirtildiği açıklamada mahalle aralarında kuyu, tanker, bidon vb. kaynaklardan içme suyu temin edilmemesi gerektiği ifade edildi

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmeli, geniş kapaklı musluklu bidonlar tercih edilmeli, temizliği sürekli kontrol edilmelidir.

Kesinti yaşanması veya temiz suya erişimin mümkün olmaması durumlarında, kesinti sonrasında şebeke suyu içme amaçlı olarak kullanılacak ise su berraklaşıncaya kadar akıtılmalı ve tercihen 1-2 dakika kaynatılıp soğutularak kullanılmalıdır.

Su kesintisi sonrasında ve salgın durumlarında çiğ tüketilen her türlü sebze ve meyve, yıkandıktan sonra %1’lik klor solüsyonundan bir litre suya 20-30 damla damlatılarak 30 dakika bekletilmelidir. Ambalajlı su (pet, bardak, cam şişe ve damacana) kullanılacaksa Sağlık Bakanlığından ruhsatlı olmasına dikkat edilmelidir. Ambalajlı su listesine www.cevresagligi.saglik.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

Damacanalardan su almak için kullanılan pompalar, 15 günde bir %1'lik klorlu su içerisinde

30 dakika bekletilmeli ve içerisinden %1'lik klor solüsyonu geçirilmelidir.

Su kesintisi, arıza, açıkta su satılması gibi hususlar belediyelerin ilgili birimlerine iletilmelidir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim