CHP Parti Meclisi Üyesi, İstanbul Milletvekili, emekli Üsküdar Müftüsü, hemşehrimiz İhsan Özkes, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu yıl hac ücretlerini euro yerine dolar olarak belirlemesinin, doların da yükselişi karşısında, özellikle dişinden tırnağından artırarak hac farizesini yerine getirmeye çalışan hacı adaylarını sıkıntıya soktuğunu söyledi.
İhsan Özkes, dün TBMM’de yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl hacı adaylarından 2.780 euro alındığını, bu yılki hac ücretinin ise 3600 dolar olarak belirlendiğini, böylelikle kişi başına 1500 lira daha fazla ödeme yapılacağını ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Hacca gidenlerin bir kısmı varlıklı kimseler olmakla birlikte, hayat boyu dişinden tırnağından artırarak ömrümde bir defa da olsa mübarek yerleri görmek arzusuyla gidenler de azımsanmayacak kadardır.
Dolardaki bu artış neticesinde hac ücretlerinin de dolar üzerinden alınması, doğal olarak kimi hacı adaylarımızı maddi sıkıntıya sokacaktır.
Zaten dünyanın en pahalı haccını yapan hacılarımıza böylece daha da pahalı bir hac yükü yüklenmiş olacaktır. Ani gelişen doların yükselişi karşısında hazırlıksız yakalanan hacı adaylarımızı kendilerinden kaynaklanmayan ve tabiri caizse ibadetin tadını kaçıran bu durumun hacılarımıza yansıtılmaması gerekir.
7 Haziran seçimlerinden sonra CHP iktidarında bu artışın hacı adaylarımıza yansıtılmaması için gereken yapılacaktır.
Gerekirse geçici bir kanun değişikliği ile 2015 yılında hacca gideceklerden alınacak bu fark Diyanet bütçesinden karşılanabilir veya bir başka yasal yöntem bulunabilir.
Zaten adeta ‘bana da çıkar mı, çıkmaz mı’ şeklinde şans oyunlarına dönüşen hac kuraları ile stres yaşayan hacı adaylarımız söz konusu artışla şoka girmişlerdir.
Hac ibadeti gelir kapısı değildir. İbadet ile ticaret ayrı ayrı şeylerdir. CHP olarak hacılarımızın hizmetinde olacağız ve gereken kolaylıkları sağlayacağız.”
Editör: TE Bilisim