Bu kapsamda OAİB Başkanlar Konseyi İstişare Toplantısı’nın Çorum’da yapılmasına karar verildiğini kaydeden Şamlı, “Ülkemiz çok büyük ekonomik sıkıntılardan geçmekte. Bu sıkıntılarla ilgili kafamızda önemli sorular var. 80’den fazla işletmenin ihracat yaptığı, toplam istihdamın 3’de 1’inin karşılandığı Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde böylesi bir toplantı ile merak edilen konular aydınlığa kavuşmuş olacak” dedi.

“SÜS BİTKİLERİ SEKTÖRÜNDE ÇORUM’DAN FİRMA YOK”

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz, birliklerinin 1999 yılında Antalya’da kurulduğunu söyledi. 500 üyelerinin bulunduğunu belirten Yılmaz, “Üyelerimizin büyük çoğunluğu Antalya merkezli. Bu yıl itibariyle 32 ilden 65 ülkeye ihracat yapmaktayız” dedi.

“MOBİLYA SEKTÖRÜNDE ÇORUM’DAN 1.9 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPILDI”

Orta Anadolu Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Ata, birliklerine üye 1000 firmanın bulunduğunu kaydederek, “Mobilya sektörü en eski ve faal sektörlerden birisi. Geçen yıla göre ihracatımız arttığını görüyoruz. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24 büyüme var. Çorum, kağıt-karton ve mobilyada daha hızlı bir şekilde ilerlemekte” dedi.

Çorum’un mobilya sektöründe 2017 yılında 1.9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğinin bilgisini veren Ata, 2018’in ilk 7 ayında ise 2.4 milyon dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Ata, Çorum’da kağıt sektöründe 12, ahşap ev imal sektöründe 13 ve mobilya sektöründe 17 ihracatçı firma bulunduğunu bildirdi.

“ÇORUM’DA BİRLİĞİMİZE ÜYE İKİ FİRMA VAR”

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Sanal, birliklerinin 2011 yılında kurulduğunu dile getirdi.

Yeni bir birlik olmalarına rağmen üye sayısının bin civarında olduğunu kaydeden Sanal, “İhracattan ziyade işin ithalat kısmına da bakmamız gerekiyor. Kendi sektörümüzde ihracatımız 3.9 milyar dolarken, ithalatımız ise 5.2 milyar dolar. Bunun nedeni, iç pazarda yan sanayi azlığından dolayı ekipman ithal edilmesinden” dedi.

İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’ne üye Çorum’dan iki firmanın bulunduğunun bilgisini veren Mehmet Sanal, bu iki firmanın geçen yıl 186 bin dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

“HUBUBATTA ÖNCE İTHALAT SONRA İHRACAT DÖNEMİ”

Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Nihat Uysallı ise Çorum denilince akla hububatın geldiğini ve bundan dolayı da ihracat konusunda en çok muhatap olunan birliğin kendilerininki olduğunu söyledi.

Türkiye’de ihracatı en çok aşağıya çeken sektörün kendilerininki olduğunu kaydeden Uysallı, birkaç gündür ekonomide yaşanan sıkıntıların ardından siyaset kurumunun yeni bir karar aldığını dile getirdi. Bu karara göre hububatta önce ithalat, ondan sonra ihracat yapılacağını kaydeden Uysallı, “Önümüzdeki döneme ilişkin ihracatla ilgili bir takım sıkıntıların yaşanacağı gözlemleniyor” dedi.

Organize Sanayi Bölgesi Teknopark toplantı salonunda yapılan ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, Dünya Gazetesi Ekonomi editörlerinden Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi yazarı Ferit Parlak ve OAİB Genel Sekreteri Özkan Aydın’ın yanısıra çok sayıda Çorumlu sanayici ve iş insanının da katıldığı toplantı, Eximbank Ekonomi Danışmanı Ali Orhan Yalçınkaya, “Dünya ve Türkiye” ekonomisine yönelik sunum ile devam etti. (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim