Çimento, cam ve seramik sektörlerinin yarattığı yerli katma değerin hesaplandığı rapor, bu üç sektörün ülke ekonomisine ihracat performanslarının çok üzerinde bir katkı verdiğini ortaya koyuyor.

ÜÇ SEKTÖRÜN SON 10 YILDAKİ İHRACAT PERFORMANSI İNCELENDİ

“Çimento, Cam ve Seramik Sektörleri İhracatta Yerli Katma Değer” raporunda üç sektörün son 10 yıldaki ihracat performansları incelendi. Rapora göre, çimento sektörünün ihracatındaki yerli katma değer oranı ortalama yüzde 68 olarak gerçekleşirken, bu oran cam sektöründe yüzde 78,6, seramik sektöründe ise yüzde 81,1 oldu. Yani çimento sektörünün her 100 dolarlık ihracatının 68 doları, seramik sektörünün 81,1 doları, cam sektörünün ise 78,6 doları ülkemizde kalıyor. Rapor 2009-2018 döneminde 26,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren çimento, cam ve seramik sektörlerinin bu dönemde 20,3 milyar dolar yerli katma değer yarattığını da ortaya koydu.

ÇENESİZ: “İHRACATIN İÇİNDEKİ YERLİ KATMA DEĞER ORANI ÇOK ÖNEMLİ”

Raporun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, üretiminde çok yüksek oranda yerli kaynak kullanılan ve net döviz girişi ile Türkiye’nin dış ticaret dengesine pozitif katkı yapan çimento, cam ve seramik sektörlerinin tek ve koordinatör birliği olduklarını vurguladı. Raporu çimento, cam ve seramik sektörlerinin sahip olduğu yüksek yerli katma değer potansiyelini ortaya koymak üzere hazırladıklarını anlatan Erdem Çenesiz, “Türkiye’de son yıllarda sanayileşme alanında iki önemli konu öne çıkıyor. Bunlardan ilki yüksek teknolojili, ikincisi ise daha yüksek katma değerli alanlarda yatırım, üretim ve ihracat yapılması. Sektörler, yüksek üretim değerleri ve yüksek ihracat değerleri ile öne çıkmakla birlikte bu üretim ve ihracattan elde edilen katma değer giderek daha önemli hale geliyor. Bu kapsamda değerlendirildiğinde çimento, cam ve seramik sektörleri, üretimde çok önemli bir oranda yerli katma değer yaratıyor. Raporumuz da gösteriyor ki çimento sektöründe her 100 dolarlık ihracatın 68 doları, seramik sektörünün 81,1 doları, cam sektörünün ise 78,6 doları ülkemizde kalıyor. Bu, ülkemizin hammaddecisine, nakliyecisine, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize kalıyor. Önemle vurgulamak isterim ki bu 3 sektör de tam anlamıyla ihracatçı sektörlerdir. Yani ithal edilmeyen, yerli pazarın tamamını yerli üretimle karşılayan ve bunun üzerine ihracat yapan sektörler. Ama bundan daha önemlisi yerli katma değer oranımız. Belki mutlak büyüklük olarak bizden daha fazla ihracat yapan sektörler var ama yerli katma değer oranımızla pek çok sektörü geride bırakıyor olmaktan gurur duyuyoruz. Bu anlamda bu üç sektörün ihracatımızın gizli şampiyonları olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

“İHRACATTA YÜKSEK YERLİ KATMA DEĞER SAĞLAYAN SEKTÖRLER GÖZETİLMELİ”

Toplam ihracatın arttırılmasının önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Çenesiz, şunları söyledi:

“Ancak en az ihracat kadar ihracattan elde edilen yerli katma değerin arttırılması da önemlidir ve arttırılması desteklenmelidir. Çimento, cam ve seramik sektörleri ihracatta yarattıkları yüksek yerli katma değer ile hem bu alanda büyük bir potansiyel barındırmakta hem de daha yüksek teşviki hak etmektedir. Kamunun ihracat teşviklerinde ihracatta yerli katma değer yaratma gücü bir kriter olarak kullanılmalı ve ihracatta daha yüksek yerli katma değer yaratan sektörler gözetilmelidir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim