Çorum Barosu’na bağlı avukatlar tarafından Çorum İcra Müdürlüklerinin Adliye Sarayı’ndan 6-7 km uzaklıktaki İdare Mahkemesi’nin olduğu biraya taşınacağı yönünde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çalışma yapılacağı haberinin alınması üzerine Adliye Sarayı önünde basın açıklaması düzenlendi.
Avukatlar adına bir açıklamada bulunan Baro Başkanı Av. Altan Akpınar, bu taşınma işleminin son derece sakıncalı olduğunu ve bu tasarruftan derhal vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.
Gecikmiş adaletin, adalet olamayacağını dile getiren Akpınar, şu an ki uygulamada gerek icra mahkemesinde, gerekse hukuk ve ceza mahkemelerinde görülen davalarda icra dosyalarına ihtiyaç duyulduğunu, duruşma esnasında ihtiyaç duyulan bir icra dosyasının mübaşir vasıtası ile hemen icra müdürlüklerinden getirildiğini ve gecikmeye mahal verilmediğini, taşınma durumunda bu imkanın ortadan kalkacağını ve duruşmaların 2 – 3 ay gibi ileri tarihlere erteleneceğini belirtti. Bu durumun hem mahkemelerin yükünü artıracağını hem de avukatların, vatandaşları ve icra personelinin mağdur olacağını söyleyen Akpınar, “yetkililerin görevi mağduriyete neden olmak değil, mağduriyeti gidermektir” dedi.
Avukatların, adliyede duruşma beklerken icra dairelerinde de işlerini yürüttüklerini belirten Baro Başkanı Av. Altan Akpınar, “ İcra dairelerinin 6 -7 km. uzaklıkta olan bir binaya taşınması durumunda bu ihtimalde ortadan kalkacak, icra dairesinde işini yapmakta olan meslektaşımız duruşmasına yetişemeyecek, dava işlemden kaldırılacak, bu durum avukatın mesleki sorumluluğu yönünden sıkıntı yaratacak daha da önemlisi davası görülen vatandaşlarımız mağdur olacaktır.
Taşınma sırasında yaşanacak sorunları anlatmaya gerek dahi duymuyoruz.
Taşınacak icra dairelerinin yerine Adliye’ye gelecek idari birimleri ise hayretler içinde öğrendik. İcra Müdürlüklerinden boşalacak yerlere Seçim Müdürlüğü’nün, Adalet Komisyonu sekreteryasının yerleşeceğini ve bir toplantı salonu yapılacağını gerçekten hayret ve esefle öğrendik. Şimdi soruyoruz? Adliye Sarayı’nda bulunması gereken birimler icra müdürlükleri mi? Yoksa Seçim Müdürlüğü mü? Toplantı salonun da ne toplantısı yapılacak onu da bilmiyoruz.
Taşınma durumunda vatandaşlarımız bir evrak için icra dairesinden adliyeye veya adliyeden icra dairesine gitmek zorunda kalacak, bürokrasinin en sevilmeyen kuralı “bu gün git yarın gel” hali yaşanacak, vatandaş ve icra personeli arasında tartışmalar yaşanacaktır
Adalet bir bütün halinde hizmet vermelidir. Adli birimlerin bölünmesi açıkladığımız nedenlerle mahkemelerin, icra dairelerinin, avukatların, vatandaşların kısacası adliyeye yolu düşen herkesin mağduriyetine yol açacaktır.
Çorum Adliye Binası yaklaşık olarak 10 senedir hizmet vermektedir. Bu zamana kadar görev yapan Cumhuriyet Başsavcıları ve Adalet Komisyonu Başkanlarının hepsi avukatları ve adliyeyi ilgilendiren konularda baromuzun görüşünü de alarak uyumlu bir çalışma sergilemişlerdir. Ancak son zamanlarda üzülerek görmekteyiz ki adliye içerisinde doğrudan avukatları ilgilendiren konularda baromuz ve avukatlar tüm girişimlerimize rağmen yok sayılmaktadır. Yargının kurucu unsuru savunma yok sayılamaz bunu kabul etmiyoruz.
Adliyemizde yer sıkıntısından bahisle icra müdürlüklerinin taşınması gündeme getirilirken adliye içerisinde bulunan ve avukatların güvenliği açısından çok önemli bir konuma sahip ağır ceza mahkemeleri avukat bekleme odasının baromuza hiçbir bilgi verilmeksizin tek taraflı keyfi bir tasarrufla kaldırılmak suretiyle devasa makam odaları yapılmasının izahı mümkün değildir.
Çorum’un geleceğini ilgilendiren kararları atanmış yöneticilerin yalnız başına değil, Çorum’da yaşayanların görüşlerini alarak, gerekirse tartışarak ama birlikte almaları gerektiğini düşünüyoruz.
Anlattığımız bu sakıncaları sayın Başsavcımıza da ilettik. Bu tasarrufun sakıncalarını tek tek saydık. Ancak vatandaşlarımızın ve Çorum kamuoyunun da bilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü en büyük mağduriyeti Çorum halkı yaşayacaktır. Bu nedenle bu açıklamayı yapmak zorunda kaldık.
Tekrar ediyoruz; icra müdürlüklerinin adliyeden taşınması yönündeki çalışmadan derhal vazgeçilmelidir. Adliye ye yakın binalarda kiralık yerler bulmak bir alternatiftir. Ancak 6 -7 km. uzakta ki bir binaya taşınmak kesinlikle alternatif değildir. Çorum Barosu olarak bu işlemi kesinlikle kabul etmediğimiz ve bu düşünceden vazgeçilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim