Ekonomik açıdan lokomotif görevi yapabilecek inşaat sektörü başta olmak üzere, pek çok sektörde işlerin iyi gitmediği, buna karşılık giyim ve gıda gibi bazı sektörlerde, gurbetçilerin izne gelişine bağlı olarak geçici de olsa bir canlanmanın yaşandığı gözleniyor.
Kuşkusuz, Çorum piyasasında bir türlü canlandırılamayan iç talep, ülke ekonomisinin genel sıkıntılarından kaynaklanıyor. Ekonominin genel sorunlarının başında, üretimin istenilen ölçüde artırılamaması, işsizliğin artması, ihracatın gerilemesi, dövizin pahalanması, turizmin büyük kayıplar yaşaması geliyor.
Ekonomistlere göre, ülkeye döviz girişi azaldı, hatta rezervler erimeye başladı. Kalıcı doğrudan yatırımlar çok geriledi. Cari açık kontrol edilemiyor. Dar ve sabit gelirliler, banka borçları yüzünden ihtiyaçlarını temin için çarşıya çıkamaz duruma geldi. Gelinen noktada Merkez Bankası da faizleri artırma zorunluluğu ile karşı karşıya kalacak.
Ekonomi bir yandan S.O.S. verirken, diğer yandan da ülke siyasi istikrarsızlık ve terör sarsıntısı yaşıyor. Batı’nın ve iş dünyasının önemsediği “geniş tabanlı koalisyon” girişimi, siyasi hesaplar yüzünden sabote ediliyor. Oysa, böyle bir olasılık, hem ekonominin ihtiyacı olan “güven”i, hem de komşular başta olmak üzere uluslararası alanda “iyi ilişkiler”i Türkiye’ye yeniden kazandırabilir.

Editör: TE Bilisim