Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Meslekte İz Bırakanlar” toplantıları devam ediyor.
11 Aralık 1953’de vefat eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kurucu başkanı Sedat Simavi, Meslekte İz Bırakanlar toplantılarının 15.’sinde anıldı.
Çemberlitaş’ta bulunan Basın Müzesi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Önceki Başkan Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, TGC Bizim Gazete yazarı Orhan Koloğlu, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, TGC Üyeleri Baha Oral ve karikatürist Raşit Yakalı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

“BASIN İKİYE BÖLÜNMÜŞ DURUMDA”
Toplantı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto'nun açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Olcayto, “Sedat Simavi bizim için çok özel, çünkü bugüne de atıf yapan bir ustamız. Zaman zaman Türkiye’de basın üzerinde gelişmeleri gördüğümüzde, onun ‘kalemine efendi kal, zorda kalırsan kır ama satma’ sözünü sık sık hatırlamadan edemiyoruz.” dedi.
Bugün basının ikiye bölünmüş durumda olduğunu belirten Olcayto, önemli bir habere imza atan Can Dündar ve Erdem Gül’ün ödül olarak hücrede tutulduklarını anlatarak, “Bu çok acı bir şey. Çünkü nereden baksanız bu bir haberdir, devlet sırrı falan değildir. Fotoğrafları vardır ve halkın bunu bilmek hakkıdır.” ifadesini kullandı.
Moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş’in üstlendiği toplantıya Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı Orhan Erinç; TGC Bizim Gazete yazarı ve tarihçi Orhan Koloğlu konuşmacı olarak katıldı.

“EN GİŞİRİMCİ GAZETECİYDİ”

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı Orhan Erinç, 2015 yılının, Sedat Simavi’nin gazeteciliğe başlamasının 99. yılı olduğunu belirterek, “Sedat Simavi, gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiği konusunda bizim için bir model. Çünkü gazeteci için en önemli yaklaşım bağımsızlığını koruyabilmektir. Kalemine tek başına efendi kalmayı başarabilmektir.” diye konuştu.

SİMAVİ’NİN ÇİZDİĞİ KARİKATÜR
Orhan Koloğlu ise konuşmasında, Sedat Simavi’nin 1919 yılında çizdiği, İstanbul Boğazı’nın gelecekteki yapılaşmasını konu alan bir karikatürünü göstererek, “50 sene sonraki İstanbul’u, 1919’da çizmiş. 1970’in İstanbul’unu anlatıyor. Bu ufka dikkat edin, hafızaya dikkat edin.” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim