Başbakan Ahmet Davutoğlu, ATO Kongre Salonu’nda 64. Hükümetin 2016 Yılı Eylem planını açıkladı.
Türkiye ekonomisinin gelişmekte olan ülkelerin çoğuna göre iki kat arttığını ve reformlarla bu potansiyeli artıracaklarını vurgulayan Davutoğlu, “Siyasi istikrar ve reform hükümeti sayesinde ekonomik görünümümüz pozitife çıkacak. Bu yıl büyüme yüzde 3,5-4 arasında olur, gelecek yıl daha iyi bir yıl olacak” dedi.
64. Hükümet’in 2016 Yılı eylem planının Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandığı toplantıya Çorum’dan da AK Parti İl Başkanı Av. Rumi Bekiroğlu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Av. Yaşar Anaç, Çorum Belediye Başkanı Av. Muzaffer Külcü, İl Başkan Yardımcıları Mahmut Öztemiz, Adem Oğuzhan Kaya, Cemalettin Polattaş, İl Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Aydemir, İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, İl Genel Meclisi Grup Başkanı Nurettin Karaca, İl Gençlik Kolları Başkanı Ünal Yıldırım ile Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Rıdvan Öztürk de katıldı.
Toplantıda bu hafta eylem planının uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıkaracaklarını ve bir hafta içinde ise reformların izlenmesi ile reform grubu oluşturacaklarını dile getiren Başkana Davutoğlu, bir hafta içinde gençlere proje karşılığı 50 bin TL’ye kadar karşılıksız nakdi destek veya 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği vermeye başlayacaklarını, lisans öğrencilerinin aldığı burs ve kredi miktarının 350 liradan 400 liraya çıkacağını, çeyiz hesabı uygulamasının başlayacağını, esnafa 30 bin TL’lik faizsiz kredi uygulamasının ve çiftçiye seraların modernizasyonu için faizsiz kredi desteği başlatacaklarını anlattı.
Hükümet olarak 3 ay içinde gençlere, kadınlara, esnafa, çiftçiye, işçiye ve bütün vatandaşlara dönük vaatlerin tamamının hayata geçirileceğini belirten Davutoğlu, bu dönemde asgari ücretin 1300 TL olacağını, tüm işçi ve Bağkur emeklilerine yıllık Bin 200 TL verileceğini, Sosyal destek primi kesintisinin kaldırılacağını, 65 yaş aylığı alanların maaşlarından kesinti olmayacağını, emeklilerin 250 TL taksitle konut sahibi yapılacağını, polis ve uzman erbaşın ek göstergelerinin 2200’den 3000’e çıkacağını, polisin emekli hizmet tazminatının yüzde 25 oranında artırılacağını, er ve erbaş harçlığının 100 TL’ye çıkacağını, TSE patent maliyetlerinin karşılanacağını, Şubat ayında 30 bin öğretmen ataması yapılacağını, çalışan kadına doğum izninin kıdemde değerlendirileceğini, çalışan kadına 3. Doğumda 6 ay ücretli izin hakkı verileceğini, izinsiz yapılara elektrik ve su bağlanmasına izin verileceğini, yurtdışından askerlik bedelini 6 bin Euro’dan 1000 Euro’ya düşürüleceğini, ilk kez işe giren gencin 1 yıllık ücretini devletin ödeyeceğini, yeni iş kuran gençlere 3 yıl Gelir Vergisi muafiyeti sağlanacağını, gençlerin GSS prim borçlarının sıfırlanacağını, yemde ve gübrede KDV’nin tamamen kalkacağını, kırsal kesim desteklerinin 81 ile yaygınlaşacağını, elektronik yeni kimliklerin dağıtımına başlanacağını bildirdi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 ay içinde temel hak ve hürriyetler paketi hazırlayarak cem evlerine hukuki statü tanınacağını, 6 ay içinde adalete erişimin hızlanacağını, temyiz mahkemelerinin denetim yetkisinin sınırlandırılacağını, istinaf mahkemelerinin hayata geçirileceğini, eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılacağını,Yüksek Öğretim Kalite Kurulu’nun kurulacağını, yeni Patent, Su ve Tabiat Koruma ile Gelir Vergisi Kanunu’nun çıkarılacağını, Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulacağını kaydetti.
Başbakan Davutoğlu, 1 yıllık süre içinde ise yeni seçim ve partiler kanunu, Devlet sırrı kanunu ve STK kanununun çıkarılacağını, Kamu ihale kanunu ile Damga vergisi kanununun yenileneceğini ve kamu personel rejiminin gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.



(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim