İlimizde son bir ay içinde 3 gencin ekonomik nedenlerden dolayı intihar etmesi üzerine biraraya gelen Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri, yaşanan olayların hükümetin 17 yıldır uyguladığı yanlış politikaların sonucu olduğunu vurguladı.

Emek ve Demokrasi Platformu adına Eğitim-Sen Çorum Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Gül okudu. “İnsanca Bir Yaşam İnsanca Bir Düzen İstiyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Mustafa Gül, AKP iktidarının yıllardır uyguladığı politikalar sonucu ülkede derin bir ekonomik krizin yaşandığını, iktidarın uyguladığı ekonomik politikalar sonucu işsizlik ve yoksulluğun arttığını, ağır borç yükünün tüm yurttaşların yaşama umudunu ellerinden aldığını ve yurttaşların geçim sıkıntısı nedeniyle de yaşamına son vermeye sürüklediğini kaydetti.

AKP iktidarı döneminde, 16 yıl içerisinde toplam 47 bin 835 kişinin intihar ederek yaşamına son verdiğini, bunun günde ortalama 8 kişiye denk geldiğini, ülkemizde 2000'lerin başlarında her yıl 2000'li rakamlarla ifade edilen intihar sonucu ölüm vakalarının 2012’de 3 binli rakamlara ulaştığını ve 2018 yılında da 3 bin 161 kişinin intihar ettiğini söyleyen Mustafa Gül, “Siyanürle toplu intiharlarla da bu olaylar gündeme damgasını vurdu. Ülkede ekonomik kriz sonucu yaşanan işsizlik, yoksulluk tüm emekçi kesimler gibi öğrencileri de cenderesi altına almış durumda. İstanbul Üniversite öğrencisinin yeni yılda ‘iş bulmak’ dileği ve ‘yemek kartımda 1 TL kaldı’ paylaşımlarını sosyal medya üzerinde yaptıktan sonra yaşamına son vermesi artık varılan noktanın vahameti, derinliği açısından düşündürücüdür” dedi.

“ÇORUM’DA BİR AYDA 3 İNTİHAR”

Son günlerde ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de intihar sonucu ölümlerin arttığını ve bir ay içinde 3 kişinin intihar ettiğini söyleyen Mustafa Gül sözlerini şöyle sürdürdü: “17 Aralık’ta iki gencin bir saat aralıkla intihar etmesinin üzerinden henüz çok kısa bir zaman geçmesine rağmen 5 Ocak 2020 Pazar günü bir gencin daha yaşamına son verdiğini üzülerek öğrendik. Bu ölümlerin bir sosyal cinayet olduğunu görüyoruz. İntiharlar üzeri örtülmeye çalışılan ekonomik krizin bir ürünüdür. İntiharları önlemenin yolu intihar olaylarını haber yapmayın diye basın kurumlarına emirler göndermek değildir. AKP iktidarı her sorunu hasır altına süpüre süpüre ülkeyi uçurumun eşiğine getirmiştir. Bilindiği gibi TBMM’de intihar olaylarının araştırılması önergesi yine AKP ve MHP oylarıyla reddedilmiştir. Sadece TBMM’de Meclisin yerleşkesinde 2010 yılından bu yana 29 vatandaşımız intihar girişiminde bulunmuştur. Sorunları görmemek veya kamuoyunun görmesini engellemeye çalışmak beyhude bir çabadır. İletişim çağında bu olası değildir.

“YURTTAŞIN GELECEĞE DAİR UMUTLARI KAYBOLMUŞTUR”

Yurttaşlarımız geleceğe ait umutlarını yitirmiştir. Toplumda güven duygusu azalmıştır, hem devlete hem diğer bireylere karşı güvensizliğe itilmiştir. Adalete güveni, devlete güveni kalmamıştır. Bunun nedeni AKP’nin yanlış eğitim, yanlış sağlık, yanlış ekonomi, yanlış istihdam politikalarıdır. İflas eden şirketler, protesto olan çek ve senetler, kredi kartı borç batakları, elektrik, doğal gaz ve günlük ihtiyaçlara her gün yapılan zamlar vatandaşı canından bezdirmiştir.

GÜL; “YOLSUZLUKLAR YOKSULLUĞU GETİRDİ”

Saraylarında şatafatlı yaşam sürenler israf politikalarıyla halkı yoksullaştırmıştır. Yolsuzluk yoksulluğu getirmiştir. Kamu kaynaklarını insafsızca ve hiyanetle tüketenlerin din, ahlak söylemi üretmesinin bir yararı yoktur. Çünkü yaptıkları işler ve dillerinden dökülen sözler tam bir tezattır. Bir avuç zengin yaratılıp, toplumun gelirlerinin %95 i %1 lik bir kitleye sağlanırken, toplumun geri kalan %99’una yoksulluk ve şükretme dayatılmaktadır”

Çorum Emek ve Demokrasi Platformu olarak geçim sıkıntısının nedeninin yurttaşlar olmadığını söyleyen Gül, “Bunun sorumlusu sizi işsizliğe, yoksulluğa mahkum eden AKP iktidarının 17 yıldır uyguladığı ekonomi politikaları ve kapitalist düzenin kendisidir. Bu adaletsiz düzenin bir an önce değiştirilerek tüm halkın güvenebileceği bir sosyal devletin tesis edilmesinin önemine bir kez daha vurgu yapmak istiyoruz. Adaleti tesis etmek adaletsizleri siyasi tarihimizin çöplüğüne göndermekten geçmektedir. Ümitsizliğe kapılan, ekonomik kriz nedeniyle kendisini çaresiz hisseden yurttaşlarımızı işsizliğe, yoksulluğa ve emek sömürüsüne karşı mücadelenin yükseltilerek, toplumsal dayanışmanın, parasız kamusal hizmetlerin ve eşitliğin hüküm sürdüğü insanca bir düzen için birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Yaşamını yitiren yurttaşların ailelerine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” dedi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim