Özelleştirme ihalesi 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılmış, 2 milyar 755 milyon dolar vererek ihaleyi kazanan Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu parayı yatırmayınca, lisans hakkı, yüzde 98 hissesi Ahlatcı’ya ait olan 2 milyar 750 milyon dolar teklif sahibi gruba geçmişti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango’nun özelleştirme sürecinde, özelleştirme bedelinin yatırılmadığını ve 10 milyon dolarlık teminatın hazineye kaldığını söyledi. Ağbal, Milli Piyango’yu özelleştirme iradesinin devam ettiğini ve yeni bir ihale sürecinin başlayacağını da vurguladı.
Maliye Bakanı Ağbal, yeni ihale sürecinde, firmaların dolar yerine TL olarak ödeme yapılması yönündeki taleplerinin ve Danıştay’ın imtiyaz konusunda vermiş olduğu kararın da göz önünde bulundurulacağını, en maksimum geliri elde etmek üzere ihale dokümanının oluşturulacağını ifade etti.
ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu tarafından 10 Aralık akşamı kamuoyuna yapılan yazılı açıklamada ise, grubun parayı yatırıp sözleşmeyi imzalamaya hazır olduğu, ancak ihale şartlarının tamamen değişmesi yüzünden ihale sürecinin derin yara aldığı, dolayısıyla sözleşmenin imzalanmasının mümkün olmadığı vurgulandı.
Bu açıklama metnini aynen veriyoruz.

Geçtiğimiz zaman içinde 320 Sayılı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek¬2. maddesi gereğince Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş veya kurulacak bir anonim şirkete 10 yıl süre ile şans oyunlarının imtiyaz tanınarak lisans verilmek suretiyle özelleştirilmesine Bakanlar Kurulu, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde karar verilmişti.
İlk kez 2009 yılında, şans oyunlarının imtiyaz tanınarak lisans verilmek suretiyle özelleştirilmesi amacıyla ihale yapılmış, o ihaleye katılan katılımcılar tarafından 1.622.000.000 ABD Doları olan açık artırma bedelinin üzerine çıkılmaması üzerine o ihale iptal edilmiş idi. Sözü geçen ihalenin iptalinden sonra yukarıda belirtilen kararlar gereğince 2014 yılında tekrar ihale açılmış olup, ihaleye katılmak üzere ERG - AHLATCI Ortak Girişim Grubumuz oluşturulmuştur.
15.07.2014 tarihinde yapılan ihaleye bir başka ortak girişim grubunun yanı sıra Ortak Girişim Grubumuz katılmıştır. Yapılan açık artırımlar sonucunda 2.755.000.000 ABD Doları bedelle ihale, diğer ortak girişim grubunun üzerinde kalmıştır. Ortak Girişim Grubumuz ise 2.750.000.000 ABD Dolarlık teklifi ile ikinci en yüksek teklifi vermiştir. 2009 yılı ile 2014 yılı arasındaki ihale bedeli farkı net 1.100.000.000 ABD Dolarıdır.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığının, ihaleye katılan diğer ortak girişim grubuna tanıdığı süre içerisinde lisans bedelini ödememesi üzerine mevzuatı gereği geçici teminatı nakde dönüştürülmüş ve ihalede en yüksek ikinci teklifi veren Ortak Girişim Grubumuzdan 10/12/2015 tarihine kadar ihaledeki teklifimiz olan 2.750.000.000 ABD Dolarının ve ayrıca KDV’sinin idareye ödenmesi istenilmiştir. Gelinen noktada aşağıda belirttiğimiz nedenlerle lisans sözleşmesini imzalamamız mümkün olamamıştır.
Çünkü;
1. İhale mevzuatı gereğince ihaleye katılanların, teklif ettikleri ihale bedelini ABD Doları olarak veya ihale günündeki TL karşılığı her ne ise o bedeli TL olarak ödeme hakları vardır ve ihale komisyonunun bu ödeme tercihini bir tutanağa bağlaması gerekmektedir. Ancak her nedense ihale komisyonu ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 'nca ödeme tercihimizin ABD Doları mı yoksa o günkü TL karşılığı mı olduğu hakkında tercihimiz alınmamış, bu konuda tutanak düzenlenmemiş ve bu konuda değişik tarihlerde yaptığımız yazılı ve sözlü başvurulara rağmen tercih hakkımız kullandırılmamış, bu konuda düzenlemesi gereken tutanak düzenlenmemiş ve hatta bu haklı talebimize olumsuz cevap verilmiştir.
2. Tüm ama tüm ihale evraklarında ihaleye konu ileride imzalanacak olan lisans sözleşmesinin bir imtiyaz sözleşmesi olduğu açıklıkla ve defaatle belirtildiği halde; Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, ne mevzuatı gereği Danıştay 'dan bu yönde bir görüş/düşünce/karar alabilmiş, ne de birçok kez yaptığımız yazılı ve sözlü başvurularımıza rağmen ihaleye konu lisans sözleşmesinin imtiyaz sözleşmesi olduğuna dair resmi bir cevabi yazı verebilmiştir. İhaleye katılan diğer ortak
girişim grubu hakkında Danıştay 'ın görüşünü içerir kararında ihaleye konu lisans sözleşmesinin imtiyaz sözleşmesi olmayıp özel hukuk hükümlerine tabi bir sözleşme olduğu belirtilmiştir. Hukuken ve ahden imtiyaz niteliğinde olan bir lisans sözleşmesini, sözleşmenin zemini kaydırılarak özel hukuk sözleşmesi olarak imzalamamız tabii ki düşünülemez.
3. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Ortak Girişim Grubumuz ile mevzuatı gereğince taslak lisans sözleşmesini karşılıklı parafe ettikten sonra gerekli adli ve idari kurumlarımızdan izinler/kararlar alması gerekirken ne bizi taslak lisans sözleşmesini parafeye davet etmiş ne de Ortak Girişim Grubumuza özgü olmak üzere Rekabet Kurumu 'ndan, Özelleştirme Yüksek Kurulu 'ndan ve Danıştay 'dan izin/karar almıştır.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 'nın mevzuata ve ihale dokümanına uygun düşmeyen uygulamalarının önünü alabilmek için idareye yazılı ve sözlü birçok başvuru yapmamıza rağmen, idareden başvurularımıza olumlu bir cevap alamadığımızdan ve ihale sürecinde Ortak Girişim Grubumuz ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında oluşan derin görüş ayrılığı nedeniyle ihale süreci derin yara almış ve ihale şartları tamamen değişmiştir. İhale sürecini derinden yaralayan hususlar tarafımızca yargıya taşınmış ve taşınmaya devam edilecektir. Yargının vereceği kararlara herkesin ve Ortak Girişim Grubumuzun boyun eğeceği izahtan uzaktır.
Sayın Maliye Bakanımızın bugün basına yansıyan açıklaması tarafımızca memnuniyet verici bir açıklama olarak görülmüştür. Basın açıklamasında lisans sözleşmesinin bir imtiyaz sözleşmesi olduğu ve ihalede teklif verenlerin Türk Lirası cinsinden ödeme yapabileceği hususlarına vurgu yapılmıştır.
Yukarıda kısaca üç madde halinde özetlediğimiz bizden kaynaklanmayan nedenlerle ihale işlemleri neredeyse baştan sona çekişmeli hale geldiğinden, lisans sözleşmesini imzalamamız mümkün olamamıştır.
Sayın Maliye Bakanımızın basın açıklamasında belirttiği gibi hukuki zemini her yönden sağlam yeni bir ihalenin ileride yapılması halinde Ortak Girişim Grubumuzun tekrar ihaleye katılacağının bilinmesi hususları, Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
10.12.2015
ERG İnşaat Ticaret Sanayi A.Ş. ve Ahlatcı Kuyumculuk
Mücevherat Makine Yazılım Hizmetleri San.Tic.Ltd.Şti.
(ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu)



ÇORUM HABER, 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılan ihaleyi, 16 Temmuz 2014 günlü sayısında, bu şekilde sürmanşetten vermişti.

Editör: TE Bilisim