Adliye Sarayı önünde biraraya gelen Çağdaş Avukatlar Derneği üyesi avukatlar adına konuşan Ahmet Özdel, AKP iktidarının baskı ve dayatmayla tasarıyı yasalaştırma gayreti içinde olduğunu vurgulayarak tasarıyla birlikte toplumsal hayata bir çok kısıtlama getirileceğini kaydetti. Özdel, “Uzun yıllardan bu yana demokratik bir hukuk devleti olmanın mücadelesini veren bizler, söz konusu tasarı yasalaşırsa, demokratik bir hak olan ‘toplantı ve gösteri hakkının’ tümden kullanılamaz hale geleceğini, hukuk güvenliğinin ortadan kalkacağını ve hükümetlerin ve idarecilerin keyfiliği ile karşı karşıya kalacağımızı söylüyoruz.” diye konuştu.
Hükümetin çıkarmaya hazırlandığı İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın yasalaşmamasını isteyerek tasarının yasalaşması halinde hukuk devletinin polis devletine dönüşeceğini söyleyen Özdel, tasarı ile sözlü emirle polise arama, 48 saat gözaltı, sürgün etme, uzaklaştırma, silah yetkisi verileceğini, üniforma ve ambleme bile hapis cezası geleceğini, ağır cezalar getirilerek neyin silah olduğunun belirginsizleştirileceğini, suç delili toplanması yetkisinin valiler ve polise verileceğini ve AKP’nin Ankara’dan tüm ülkeyi dinleme yetkisi alacağını ifade etti.
Hükümetin olaylara bakarak kanun çıkardığını, polisin yaptığı şiddetin ve öldürdüğü insanların görmezden gelindiğini, tasarıyla tek amacın polis ile hükümeti korumak olduğunu anlatan Özdel, “Ülkemiz insanın birçok sorunu vardır. Son yıllarda paralel adı altında ise bir paranoya yaratmış ve bunu da toplumsal muhalefeti bastırmanın bir aracı haline getirmiştir. 12 yıllık iktidarı boyunca birlikte çalıştığı kişileri bu gün çete, örgüt haline getirmiştir. Bu ülkede artık yürümek suç, konuşmak suç, hırsıza hırsız demek suç, yalancıya yalancı demek suç, grev yapmak suç, afiş asmak suç, konuşmak suç, yazmak suç. Ama bu ülkede ayakkabı kutularına para saklamak, ülkeye kaçak altın getirmek suç değil. Bu ülkede yolsuzluk yapmak suç değil, herkesin bildiği hırsızlıkları konuşmak suç. Biz avukatlar olarak Türkiye Cumhuriyetin tüm vatandaşlarına sesleniyoruz, vakit varken karşı çıkalım. Vakit varken engel olalım, vakit varken daha iyisini isteyelim. Bizim tek amacımız hukuk devletinin ve evrensel hukuk kurallarının egemen olduğu özgürlüklerin kullanıldığı bir ülkede yaşamak. Bu nedenle tasarıya karşıyız ve yasalaşmamasını talep ediyoruz” dedi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim