Temmuz ayında yapılacak artışın en az yüzde 8,3 olması gerektiğini vurgulayan BASK İl Temsilcisi Hayati Çam, 2014 yılından kalan enflasyon farkı kayıplarının da ödenmesi gerektiğini söyledi.
BASK İl Temsilcisi Hayati Çam konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:
“Genel seçimlerde kendisinden ve sorunlarından hiç bahsedilmeyen tek kesim; aileleriyle birlikte 12 milyonluk bir kitle oluşturan memurlardır. Seçime giren her partinin bir yandaş memur konfederasyonu olmasına rağmen memur ve emeklilerinin sorunları partilerin seçim beyannamelerinde yer almamış, seçim meydanlarında memurun esamesi bile okunmamıştır.
Sendikaların taleplerini hayata geçirme fırsatı bulacakları en rahat ortamlar seçim ortamlarıdır. Oysa 7 Haziran seçimlerinde Türkiye’de bir ilk yaşanmış, kendilerinden hiçbir partinin bahsetmediği memurlar seçimin tek mağlubu olarak tarihe geçmiştir. Memur-Sen ile Hükûmet arasında imzalanan ‘Toplu Peşkeş Sözleşmesi’ne göre ise Temmuz ayında memur aylıklarına yapılacak artış yüzde 3’tür. Haziran ayı enflasyon oranının eksi çıkmaması durumunda Temmuz ayı artışı, enflasyon farkı ile birlikte en fazla yüzde 5,5-6 arasında olacaktır. Bir yanda 210 bin kişiden oluşan kamu işçisi başarılı bir toplu sözleşmeye imza atarak önce iyileştirme, ardından yıllık yüzde 11,3’lük artış ve 500 lira tutarında 7. ikramiyesini alırken; öte yanda emeklileri hariç 3 milyon memur açlık ile yoksulluk sınırı arasında yaşamağa mahkûm edilmişçesine Temmuz ayında yine sefalet artışı ile karşı karşıya kalacaktır. Örgütlü güçlerini kullanarak, adı Denge Ödeneği de olsa, kamu işçileri yıl içinde 7. ikramiyelerini alırken, 13 yıllık toplu pazarlık döneminde memurlar, değil 7 ikramiye, 1 kuruşluk ikramiye bile alamamıştır. Bu nedenle Temmuz ayı artışlarının TBMM Başkanlık seçimi, koalisyon görüşmeleri ve güven oylamaları arasında kaynamaması ve kayıpların karşılanması için, Hükûmet ile hemen ‘Revize bir toplu sözleşme’ yapılmalıdır.
Hükûmet, zaten 2014 yılında akademik personel ile hâkim ve savcı aylıklarına yaptığı yüksek oranda atışlar ile memurlarla imzalanan toplu sözleşmeyi kaale almadığını zımnen ilan etmiştir. Hükümetin toplu sözleşmeyi zımnen reddetmesi, kamu işçileri ile yapılan toplu sözleşmeler ve 2014 yılı enflasyon farklarının ödenmemiş olması revize toplu sözleşme imzalanması için haklı ve yeterli bir gerekçedir. Bir an önce revize bir toplu sözleşme imzalayarak memurların 2014 yılı enflasyon farkları ile 2015 yılı için toplamda en az yüzde 11,3’lük artışları teminat altına alınmalıdır. Çünkü ‘Revize Toplu Sözleşme’ adalet ve eşitlik anlayışının gereğidir. Biz, yeni vaatler değil, kayıplarımızın telafisini ve haklarımızın korunmasını istiyoruz. İşverenimiz olan devlet; adil olduğunu, işçisi ve memuruna eşit değer verdiğini ve ayrım yapmadığını ispatlamak zorundadır.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim