7 Haziran’da yapılan Genel Seçimler’in ardından hâlâ yeni bir hükûmetin kurulamamış olması genel bir ekonomik durgunluğa neden olsa da Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte hız kazanan düğünler, kent ekonomisine âdeta “oksijen takviyesi” yapıyor, piyasalara nefes aldırıyor.
Görüşlerini aldığımız gelinlik ve çeyiz mağazası sahipleri, bu yaz döneminin önceki yıllara oranla daha hareketli geçtiğine dikkat çekerek, satışlardan son derece memnun görünüyorlar.

“DÜĞÜNLER İLLÂKİ YAPILACAK”
Uzun yıllardır Zafer Çarşısı’nda hizmet sunan Ömür Gelinlik sahibi Veli Öremiş, düğünlerin çok önceden plânlandığına dikkat çekerek, “Salonlar bile 6 ay, 1 yıl öncesinden tutulmuş oluyor. Hükûmet kurulsa da kurulmasa da bu düğünler illâki yapılacak. O nedenle bizim sektörde herhangi bir durgunluk söz konusu değil. Zaten biz, en iyi işi yaz dönemlerinde yaparız. Bu, hep böyle olmuştur.” ifadelerini kullandı.
Veli Öremiş, gelinlik dışında nişan kıyafeti ve kına geceleri için bindallı satışlarının da iyi düzeyde olduğunu söyledi.


Ömür Gelinlik sahibi Veli Öremiş ve eşi Meryem Hanım, işlerden gayet memnun…

“İMALATÇI OLMANIN AVANTAJINI, MÜŞTERİLERİMİZE YANSITIYORUZ”
Sektörde 1983 yılından bu yana hizmet veren Hülya Moda Evi’nin sahibi Ahmet Anak, bereketli bir düğün sezonu geçirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şöyle konuştu:
“Biz Çorum’da bu işi başlatan firmayız. Daha önce ‘Hülya Butik’ ve ‘Butik Hülya’ isimleriyle bulunduğumuz sektörde şimdi ‘Hülya Moda Evi’ adıyla faaliyet gösteriyoruz. Biz aynı zamanda imalatçıyız. İzmir’deki atölyemizde hazırladığımız kreasyonumuzu her yıl ünlü mankenlerin podyuma çıktığı defilelerle tanıtırız. İmalatçı olduğumuz için bizim fiyatlarımız daha hesaplıdır. Dolayısıyla imalatçı olmanın avantajlarını müşterilerimize de yansıtmaya çalışırız. Özel sipariş gelinlik ya da nişanlıkları 10 gün içerisinde teslim ederiz.”


Ahmet Anak, sektörün deneyimli isimlerinden…

“TESETTÜR GELİNLİKLER REVAÇTA”
Sel Sokak’taki Mevlana İş Merkezi’nde bulunan Meltem Gelinlik’in sahibi Meltem Gürsoy, son yıllarda tesettür gelinliklerin gözde olduğunu belirterek, “10 yıldır bu sektörde hizmet veren biri olarak tesettür gelinliklerin revaçta olduğunu gözlemliyorum. Önceleri tesettür gelinlik alanında bir darlık vardı. Biz son yıllarda bu ihtiyacı karşılamak üzere kreasyonumuzda tesettür gelinliklere ağırlık vermeye başladık. Bu hamlemizden de son derece memnun kaldık. Şu an itibarıyla kreasyonumuzun yüzde 60’ı tesettür gelinliklerden oluşuyor. Özellikle bu yıl tesettür gelinliklere müthiş bir talep ve ilgi var.” diye konuştu.
Gelinlik ihtiyacının ağırlıklı olarak kiralama yoluyla giderildiğini kaydeden Meltem Gürsoy, “Düğün sahiplerinin yaklaşık yüzde 80’i kiralamayı tercih ederken, geri kalan yüzde 20’lik bir kısmı satın alma yoluna gidiyor.” dedi.
Meltem Gürsoy, 10 yıllık sektör tecrübeleriyle tamir ve tadilat hizmeti sunduklarını da sözlerine ekledi.


Meltem Gürsoy, son yıllarda artan yoğun talepler doğrultusunda tesettür gelinliklere yöneldiklerini söyledi.

“KÜÇÜK ESNAF MAĞDUR”
60 yıldır manifatura ve çeyiz sektöründe hizmet sunan, Çorum ticaret hayatının tanınmış isimlerinden Cemil Abraşoğlu ise düğünlerin piyasalara getirdiği canlılığa rağmen küçük esnafın sorunlarla boğuştuğuna dikkat çekti.
Cemil Abraşoğlu, küçük esnafın işçi sigortalarını bile karşılayamayacak kadar zor durumda olduğunu ifade ederek, “60 senedir ticaret hayatının içerisindeyim. Küçük esnaf son yıllarda çok mağduriyet yaşıyor. Sigorta parasını bile karşılayamayan esnafımız var. Devletimiz küçük esnafla daha geniş ölçekte iş yapan büyük ticaret erbaplarını bir tutmamalı. Yapılacak bazı kanunî düzenlemelerle küçük esnafın sıkıntılı durumu giderilmeli.” diye konuştu.
Zafer Çarşısı’ndaki çeyiz mağazasında iğne oyası, çeşitli el işleri, yatak takımları ve seccade gibi her türlü çeyizlik malzeme satışı yapan Cemil Abraşoğlu, “Bir günümüz, diğer günümüzü tutmasa da her şeye rağmen bizim işlerimiz tatminkâr seviyede. Buna çok şükür…” ifadesini kullandı.


Cemil Abraşoğlu, Zafer Çarşısı’ndaki kendi adını taşıyan çeyiz mağazasının önünde…

“RAMAZAN’DAN SONRA İŞLERİMİZ HIZ KAZANDI”
Zafer Çarşısı’nda geçtiğimiz yıl hizmete giren ve düğün, nikâh ve eğlence malzemeleri alanında faaliyet gösteren Lora Wedding mağazası sahibi Arzu Baş Keşçi de hareketli bir sezon geçirdiklerini belirterek, “Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte nişan, kına, sünnet ve düğün gibi organizasyonlar çoğaldı. Biz de sektörde yaşanan bu canlılıktan payımızı alıyoruz.” dedi.
Arzu Baş Keşçi, Lora Wedding olarak evlilik öncesi her türlü gereksinimler, düğün, nişan, kına gecesi malzemeleri, nikâh ve bebe şekeri, düğün ve sünnet davetiyeleri, kaftan ve bindallı gibi giysilerin yanı sıra kutlama, eğlence ve parti süslemeleri alanında tüm talepleri karşıladıklarını söyledi.


Lora Wedding sahibi Arzu Baş Keşçi (Solda) ve mağaza çalışanı Fatma Öztuna iyi bir sezon yaşadıklarını söylediler.

“BEKLENTİLERİMİZİN ÜSTÜNDE İŞ YAPTIK”
Uğur Mumcu Caddesi’nde faaliyet gösteren Hülya Hanım Konağı isimli çeyiz mağazasının sahibi Furkan Anak, düğün sezonunun son derece güzel geçtiğini ifade ederek, “Bu yılki satışlarımız önceki yıllara bakarak daha iyiydi. Bu canlılığın yaz sonuna kadar devam edeceği kanısındayım.” dedi.
Furkan Anak sektörel anlamda yaşanan bir probleme de değinerek, “Gelinlik ve çeyiz sektörünün cazibesine kapılıp, ‘Ben de bu işi yaparım’ diye dükkân açanlar, son yıllarda bir hayli çoğaldı. Ancak sektöre tamamen yabancı olan bu insanların kısa süre sonra bu işi sürdüremeyerek, dükkânlarını kapatmak zorunda kaldıklarını görüyoruz. Bu durum, müşteri nezdinde sektöre karşı maalesef bir güven bunalımı oluşturuyor.” şeklinde konuştu.


Furkan Anak (Solda), Hülya Hanım Konağı’nı kardeşi Burak Anak’la birlikte yürütüyor.


- Erkan BAYATLI çekti, Recep SERBES yazdı -

Editör: TE Bilisim