Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, yaptığı yazılı açıklamada, tarladaki ürünle raftaki ürün arasındaki fiyat farkının çok fazla olduğunu belirterek, “Tarladan domates 1 liraya alınıyor, markette 3-4 liraya satılıyor. Arada yüzde 400’e yakın bir fiyat farkı var. Bu şunu gösteriyor: Demek ki arada arz zincirinde görünmeyen şahıslar ve kalemler var. Şimdi biz bunu görünür hale getirmeye çalışıyoruz. Meclis tatile girmeden bu yasayı inşallah çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
Daha önceki Hal Yasası ile künyeler oluşturularak, sebze ve meyvenin kayıt altına alındığını kaydeden Tüfenkci, “Bu yasayla beraber de alış fiyatlarını; yani toptancı, komisyoncu, perakendeci ürünü ne kadara aldı ve ne kadara sattı bunun da görünmesini istiyoruz. Böylelikle aradaki fahiş kar farklarını görebilecek, denetimlerle ve tüketici baskısıyla müdahale edebileceğiz. Tüketici fiyatları görebilecek ve bunun sorgulamasını yapabilecek. Perakende sektörü alımlarında tekel oluşturuyorsa, Rekabet Kurumumuz devreye girecek” dedi.
“HERKES TİCARETTE KAR ETSİN, KARSIZ TİCARET OLMAZ, ANCAK MAKUL ORANLARDA KAR ETSİN”
Bakan Tüfenkci, Hal Yasası ile sebze ve meyve fiyatlarında şeffaflaşmayı getireceklerinin altını çizerek,şunları kaydetti:
“Amacımız şu: herkes ticarette kar etsin, karsız ticaret olmaz, ancak makul oranlarda kar etsin. Evet sebze meyvede fire oranı fazla ama tüketiciyi de düşünmemiz lazım. Arz içerisindeki kar marjlarını normal seviyeye çekmemiz lazım. Bu yüzden şeffaflaşmaya gidiyoruz.”
HALLERDE SOĞUK HAVA DEPOLARI OLACAK
Bakan Tüfenkci, fireleri önlemek ve raf ömrünü uzatmak için soğuk hava depolarının hallerde bulunmasını, daha da kapsamlı olarak ürünlerin nakliyesini de soğuk hava zincirleri içerisinde yapmak istediklerini ifade ederek, ilerleyen günlerde bunun da çalışmasını tamamlayacaklarını kaydetti.
Editör: TE Bilisim