Hitit Üniversitesi tarafından Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında “Vergide Güncel Sorunlar, Kayıtdışılık ve Kayıtdışılığın Yeni Boyutu, Küresel Sermaye Hareketleri ve Sanal Para” konulu bir panel düzenlendi.

Rektörlük Binası Erol Olçok Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirilen etkinliği Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ile işletme, iktisat ve maliye bölümü öğrencileri izledi.

HİTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Aytaç’ın moderatörlüğündeki panelde İl Defterdarı Durak Sercan ve Vergi Dairesi Müdürü Cüneyt Solak konuşmacı olarak yer aldılar.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Rektör Reha Metin Alkan, dünyada her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da hızlı değişimler yaşandığını belirtti.

“Bitcoin” adıyla bilinen sanal para biriminin yıllar öncesinden plânlandığını kaydeden Rektör Alkan, The Ekonomist dergisinin kapağında sanal paranın logosuyla birlikte bundan tam 30 yıl önce yer aldığını hatırlattı.

Öğrencilere paraya önem vermemelerini öğütleyen Alkan, “Paraya önem vermeyin ancak parayı kontrol altında tutun.” dedi.

“DAHA AZ KAYITDIŞI, DAHA ÇOK VERGİ TAHSİLATI”

HİTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Aytaç ise değişen teknolojiyle birlikte e-ticaret hacmindeki artış ile sanal paranın, kayıtdışılığı artıran unsurlar olduğuna dikkat çekti.

Sanal para (Bitcoin) işlem hacminde Japon Yeni ile Amerikan Doları’nın dünyada ilk iki sırada olduğunu bildiren Doç. Dr. Deniz Aytaç, Türkiye’nin ise bu alanda şu an dünya sıralamasında dokuzuncu basamakta yer aldığını vurguladı.

Doç. Dr. Deniz Aytaç, ülke olarak kayıtdışının önüne geçip vergi tahsilatının artırılması yönünde çaba gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“VERGİ KAÇAKÇILIĞININ PEK ÇOK NEDENİ VAR”

Ardından söz alan Çorum Defterdarı Durak Sercan ise bir devletin güvenlik, sağlık, eğitim, adalet ve yurt savunması gibi temel görevlerini yerine getirirken ihtiyaç duyduğu kaynakların başında vergi gelirleri bulunduğunu söyledi.

Ülkemizde vergi tahsilatını etkileyen çok farklı faktörlerin bulunduğunu kaydeden Defterdar Sercan; denetim eksikliği, mükellefin genel ahlâk ve inancı, sistemin karmaşıklığı, vergi affı, vergi sayısı ve oranlarının yüksekliği, sosyal etkileşim ve cezaların düşük olması gibi nedenlerin kayıtdışına ve dolayısıyla vergi kaçakçılığına zemin hazırladığının altını çizdi.

Panel, Vergi Dairesi Müdürü Cüneyt Solak’ın sunumuyla sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim