İş sağlığı ve güvenliğini “insan merkezli yaklaşımın adı” olarak tanımlayan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının amacını çalışanları korumak, üretim güvenliğini ve işletme güvenliğini sağlamak olarak ifade ederek, “Bu doğrultuda, üniversitemizde ilimize ve bölgemize katma değer katan kurslardan birisi de İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı kursudur” dedi.
Çorum ve çevre illerden bölgesinde tek olan kurslara katılımın yoğun olduğunu kaydeden Alkan, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı Temel Eğitim Kursu eğitimlerinin alanında uzman birçok öğretim elemanı tarafından verildiğini söyledi. Alkan, eğitimler sonucunda Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı oranda bir başarı ortalaması sağladığını ve kursların dönemsel olarak sürekli devam edeceğini açıkladı.
Bölgesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığı C Sınıfı Temel Eğitim Kursu olarak hizmet vermekte olan eğitim programının sabah ve öğle programlarında 20’şer kişilik iki grup olmak üzere toplamda 40 kişilik kursiyer grubuyla çalışmalarını sürdürmekte olduğunu kaydeden Prof. Dr. Alkan, kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlerin Aralık-2016 döneminde sınava katılıp C grubu sertifika alabileceğini sözlerine ekledi.
Aynı zamanda iş kazalarını önlemek amacıyla 2012 yılında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıkartıldığını hatırlatan Alkan, “Bilindiği üzere 1 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu tüm sektörleri kapsayacak şekilde başladı. Bu durumun zorunluluk olarak görülmesinden ziyade iş kazalarının önlenmesi ve en aza indirgenmesi açısından önem arz ediyor” dedi.
Rektör Alkan, kursla ilgili şu bilgileri verdi:
“3 Aralık 2016 tarihinde yapılacak olan sınava girebilecek olan kursiyerlerimiz sınav başvurularını 11-20 Ekim 2016 tarihleri arasında ÖSYM’nin sayfasından elektronik olarak yapabileceklerdir. Bugüne kadar 16 grup olarak düzenlenen eğitim programımıza yaklaşık 290 civarında kursiyer katılım sağlamıştır.
İSG Uzmanlığı C Sınıfı Temel Eğitim kursumuzu tamamlayan kursiyerlerimiz ÖSYM tarafında yılda iki defa (sonbahar ve ilkbahar dönemi) yapılan sınavlardan birinden 100 tam puan üzerinden 70 puan alarak başarılı sayılmaktadırlar ve C Sınıfı İSG Uzmanı olarak “Az Tehlikeli” grupta yer alan sektörlerde çalışma imkânı bulmaktadırlar.
C Sınıfı İSG Uzmanı olarak 3 yıl aktif çalışan ve B Sınıfı Uzmanlık Eğitimi alan Uzmanlarımız B Sınıfı Uzmanlık sınavına girmeye hak kazanmaktadırlar. Sonrasında B Sınıfı Belge ile “Tehlikeli” grupta yer alan sektör branşlarında 4 yıl aktif olarak çalışan Uzmanlarımız A Sınıfı Uzmanlık Eğitimi alarak A Sınıfı İSG Uzmanı Sınavına girmeye hak kazanmaktadırlar.
Ayrıca İş Sağlığı ve Güvenliği Programlarında Yüksek Lisans yapan ilgili fakülte mezunları direkt olarak B Sınıfı Uzmanlık sınavına, ilgili alanda Doktora yapan Yüksek Lisans mezunları ise direkt olarak A Sınıfı Uzmanlık sınavlarına girmeye hak kazanmaktadırlar. Üniversitemiz bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği alanında Yüksek Lisans programı açma çalışmaları halen devam etmektedir.
Aralık-2016 sınavı kurs programına yetişemeyen aday kursiyerler için Nisan-2017 dönemi sınavına yönelik ilk kurs programımızın kayıtları devam etmekte olup 26 Eylül son kayıt tarihi olarak belirlenmiştir.
Kayıtlarımız HİTİTSEM bünyesinde alınmakta olup konu ile ilgili detaylı bilgiye http://www.hititsem.hitit.edu.tr/Home/Index web adresinden ve 0364 222 10 00 telefon numarasından ulaşılabilir.” (Haber Merkezi)  
Editör: TE Bilisim