Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bazı kimyasal gazlara özel değişebilir dirençler imal edildiğini belirten Yrd.Doç.Dr.Tozlu, bugün piyasada oksijen, karbondioksit, karbonmonoksit, hidrojen, metan, ethanol, organik uçucular vs. gibi gazların her birisi için farklı birer gaz algılayıcısı bulunduğunu ifade etti.

Algılanması istenen koku ile ilgili bu gaz algılayıcılardan bir algılayıcı blok oluşturulduğunu ve kokunun bu dış havayla bağlantısı kesilen bu bloğa iletildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bilgehan Tozlu,

ilgili koku içindeki kimyasal gazların miktarı, yoğunlukları vs. bu gaz algılayıcı blok tarafından akım, gerilim gibi elektrik verisine dönüştürüldüğünü ve digital-analog kartlarla da bu analog verinin digital datalara dönüştürülerek bilgisayara alındığını anlattı. Gerçek sınıfı bilinen birçok kokunun bilgisayara data olarak alındıktan sonra, bu verilerin birçok farklı yöntemle özniteliklerinin çıkarıldığını ve bu özniteliklerin yine birçok farklı sınıflandırma algoritmasıyla sınıflandırıldığını dile getiren Tozlu, “Sınıflandırma algoritması hazırlanırken elde edilen verilerin bir kısmı bilgisayara tanıtılmakta ve aslında sınıfı bilinen ancak bilgisayarın sınıfını bilmediği diğer verilerle hazırlanan sınıflandırma algoritması test edilmektedir. Test sonucu, elektronik burnun doğruluk oranını vermektedir.

E-burun gıda, kimya, güvenlik ve tıp endüstrilerinde kullanılmaktadır. Gıda sektöründe domates, şarap, balık, et, meyve, çay gibi ürünlerin kalitesini, tazeliğini tespit etme veya bu ürünlerde oluşan yararlı veya zararlı bakterileri tespit etme üzerine çokça çalışma yapılmıştır. Kozmetik ve koku endüstrisinde birçok problemi aşmada elektronik burun kullanılmaktadır. Parfüm kokularının ve aromalarının ayırt edilmesiyle ilgili birçok çalışma yapılmıştır. E-burun teknolojisi özellikle tıbbi alandaki uygulamalarının gelecek adına oldukça umut verici. İnsanın verdiği nefesten akciğer kanseri, göğüs kanseri, şeker hastalığı, ülser gibi birçok hastalığın teşhisi üzerine başarılı çalışmalar yapılmakta ve bu çalışmalara her geçen gün yenisi eklenmektedir” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim