HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, bilişim teknolojilerinde hızlı bir değişim ve gelişim yaşandığı günümüz bilgi toplumunda iletişim, internet ve teknolojinin yadsınamayacak derecede büyük önem arz ettiğini hatırlattı. HİTÜ bünyesinde kurulan Siber Olaylara Müdahale Ekibi’nin geçen yıl 300 binin üzerinde siber saldırıyı bertaraf ettiğini açıklayan Rektör Alkan, bilişim teknolojilerinde hızlı değişim ve gelişime ayak uydurmaya çalıştıklarını vurguladı.

Teknolojik anlamda yaşanan bu hızlı gelişmelerin pek çok kolaylığın ve avantajın yanı sıra, siber alanda hem kurumsal hem de kişisel boyutta tehditleri de beraberinde getirdiğini söyleyen Alkan, “Bilgi teknolojilerine en başından beri büyük önem veren Üniversitemiz, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturduğu Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME) ile siber alandaki saldırılara karşı çok yoğun bir çaba göstermekte ve güvenlik politikasını istikrarlı bir şekilde sürdürmektedir.

Hitit Üniversitesi Siber Olaylara Müdahale Ekibi 2018 yılı saldırı önleme çalışma verilerine göre, HİTÜ’ye yapılan çeşitli ölçeklerdeki 318 bin 023 siber saldırı kurum saldırı önleme sistemleri ve güvenlik duvarı önlemleri sayesinde tespit edilerek uzman personelimiz tarafından engellenmiştir. Çeşitli seviyelerde yapılan saldırıların yaklaşık yüzde 67.5’i kritik veya yüksek seviyede, geriye kalan yüzde 32.5’lik kısım ise orta veya düşük seviyede gerçekleşmiştir.

Bunların beraberinde bilişim alanındaki sistemlerin çeşitlenmesiyle saldırı yöntemleri de değişmektedir. Alışılagelmiş saldırı yöntemleri dışında son zamanlarda saldırganlar tarafından phishing mail gibi e-posta aracılığıyla yapılan saldırılar da tespit edilerek engellenmiştir. Bu kapsamda son 1 yılda toplam e-posta sayısı 1 milyon 792 bin olup; bunlardan 529 bini risk içermeyen temiz e-posta olarak tespit edilirken, 328 bin 873’ünün de zararlı içerik bulunduran riskli e-posta olduğu belirlenerek gerekli müdahaleler yapılmıştır” diye konuştu.

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada Bilgi İşlem Daire Başkanlığı SOME ekibi tarafından alınan önlemlerden bazıları şu şekilde açıklandı: “Düzenli olarak zaafiyet taramalarının yapılması. Kurum kaynaklarına erişimde VPN kullanımı. USOM ve ULAKBİM ile koordineli çalışmalar yapılarak gerekli tedbirlerin zamanında alınması ve sunucu sistem yapısının güncel tutulması. Kullanıcılara farkındalık oluşturabilmek amacıyla duyurular yapılması ve bilgilendirme e-postalarının gönderilmesi ve Ağ trafiğinde kullanıcıların güvenli web trafiğine yönlendirilmesi ve zorlanması”

Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Alkan, HİTÜ’de bilgi ve teknolojik gelişmelerin yakından takip edildiğini ve alanında uzman personelimiz tarafından etkin biçimde kullanıldığını ifade ederek “Her geçen gün gelişen ve değişen teknolojinin beraberinde şüphesiz siber saldırlar da çok değişken ve profesyonel bir hale gelmiş durumda. Üniversitemiz profesyonelce faaliyetlerini sürdüren Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bünyesinde kurmuş olduğu Siber Olaylara Müdahale Ekibi ile Üniversitemize yönelik düzenlenen siber saldırılara karşı önemli müdahaleler yapmaktadır. Yalnızca 2018 yılı içerisinde 300 binin üzerinde saldırı, uzman personelimiz ve güçlü altyapımız sayesinde önlenerek engellenmiştir” ifadelerini kullandı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim