TKDK İl Koordinatörlüğü Şehit Ümit Çoban Toplantı Salonunda düzenlenen eğitime Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, TKDK İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahat Comba, Bölüm öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Arzu Comba, Yrd. Doç. Dr. Şeyma Aydemir, Yrd. Doç. Dr. Özgen Yılmaz ve Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gönül Arslan Akveran, TKDK yatırımcıları, bölüm öğrencileri ve TKDK uzmanları katıldı.

TKDK’DAN TEŞEKKÜR

Eğitimin açılışında konuşan İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, HİTÜ ile işbirliği içinde yapılan bu faaliyetin TKDK Başkanlığı tarafından da çok önemsendiğini ve değerli bir çalışma olarak görüldüğünü, söyledi. Örnek teşkil eden bu işbirliğinin gerçekleşmesine vesile olan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a ve Veterinerlik Bölümü öğretim üyelerine teşekkür eden Yalvarer, yaptıkları yatırımlarla ülke hayvancılığının gelişmesine katkı sağlayan TKDK yatırımcılarına da eğitimlere gösterdikleri ilgi için teşekkür ederek bu eğitimlerle bir buzağının bile hayatta kalmasına vesile olmaları halinde amaçlarına ulaşmış olacaklarını kaydetti.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alkan da, üniversite olarak Çorum’a ve ülke menfaatlerine fayda sağlayacak, katkı yapacak her türlü çalışmaya destek verdiklerini belirterek, “Bu işbirliği faaliyetinde yüzümüzü HİTÜ akademisyenlerine ve eğitimlere katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

COMBA: “SÜT GELECEĞİMİZ”

Alaca Avni Çelik MYO Veterinerlik Bölümü Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahat Comba, ülkemizde yılda 500 binin üzerinde buzağı ölümü gerçekleştiğini, buna karşılık 400 bin hayvan ithalatı yapıldığını, buzağı ölümleri önlenebildiğinde ülke ekonomisine ne kadar büyük bir katkıya neden olunacağını belirterek “Buzağı Kayıplarının Önlenmesi ve Sürü Sağlığı” konulu sunum yaptı.

“Süt, ithal etmediğimiz nadir ürünlerdendir ve gelecektir” diyen Comba, hayvanların süt vermekle ilgili sorunları olmadığını, onların doğal özelliğinin süt üretmek olduğunu, burada önemli olanın kaliteli süt ürütmek olduğunu ve bunun için de hijyen kurallarına dikkat etmenin gerekliliğine dikkat çekti. Bahat Comba, ileri besleme ve bakım aşamalarına da değinerek her ne kadar maliyetli olsa da hijyenik ortamın mutlaka tesis edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

AYDEMİR: “HİJYEN KURALLARINA UYUN”

Yrd. Doç. Dr. Şeyma Aydemir, sütün hijyen şartları altında üretilmesi ve muhafaza edilmesinin önemine değindiği “Sağım ve Hijyen Kuralları” başlıklı sunumla eğitim seminerine katkı sağladı. Sunumunda süt verimi ve niteliğini etkileyen etmenlere vurgu yapan Aydemir, “Verim almak amacıyla sağım sayısının arttırılması ticari açıdan cazip gelse de bu durum, hayvan sağlığını tehlikeye atacak düzeylere asla ulaşmamalıdır” dedi. Süt üretim merkezlerinde ortaya çıkacak hastalıkların önemli bir kaynağının da çalışanlar (insan faktörü) olduğunu ifade eden Aydemir, sütün, sağıldıktan hemen sonra ve soğutulmasının önemli olduğunu, süt sığırcılığında hedeflenen fazla ve kaliteli süt için hijyen kurallarına dikkat etmenin anahtar nitelik taşıdığını belirtti.

Eğitimin son bölümünde sorularının cevaplanmasının ardından, katılımcılara Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan ve İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer tarafından “Katılım Belgesi” verildi.

Eğitimin ardından TKDK desteğiyle Çorum Altınbaş Köyü’nde hayat bulan Murat Recep Temiz’e ait 120 büyükbaş sağmal kapasiteli işletmeye yapılan teknik gezide, işletme sahibine ve ziyarete katılan diğer işletme sahiplerine öğretim üyelerince tavsiyelerde bulunuldu. Hazırlanan bilgi kartları işletmedeki uygun bölümlere asıldı.

İşbirliği faaliyeti kapsamındaki programa göre, 20 Mart 2018’de Mecitözü ve 28 Mart 2018’de Sungurlu İlçesinde eğitim seminerleri yapılacağı dile getirildi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim