Gerçekleştirilen toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftçi, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatih Kuzu, Milli Eğitim Uzman Yardımcıları Mehmet Zeki Apaydın, Koray Subaşı, Üniversitemiz ve çevre illerden gelen davetli çok sayıda öğretim elemanı katıldı.

“ÜNİVERSİTELER TOPLUMDAKİ EN ÖNEMLİ GÖREVİ ÜSTLENİYOR”

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Toplantının dördüncüsüne ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Üniversitelerin toplumdaki en önemli görevi üstlendiğine değinen Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alkan, insana yapılan yatırımın en önemli ve hayırlı yatırım olduğunu belirterek “Üniversitelerin toplumun en önemli kurumlar içinde yer aldığını biliyoruz. Bu toplumun ileri gitmesini istiyorsak üniversitelerimizdeki yetişmiş insan gücüne gerçekten çok ciddi şekilde ağırlık vermemiz gerekiyor. Ülke olarak hiçbir maddi sıkıntımız yok biliyorsunuz. İş yapmak istemeyen insanlar bu konuda sıkıntı yaşadığını söylüyorlar.

Bizler yakın zaman önce 2017 URAP sıralamalarında, geçen seneden bu yana 7 basamak artışla 71. sıraya yükselen Üniversitemizin dünyadaki yaklaşık 25 bin yükseköğretim kurumu arasında da 2 bin 342. sırada yer aldı. Üniversitemiz öğrenci sayısıyla, Teknokentiyle, Merkez Laboratuvarı’yla (HÜBTUAM) ve çeşitli bağımsız kuruluşların yaptığı sıralamalarda yer alarak böylece kendi yetkinliğini ispatlamaya gayret ediyor. 1416 programı kapsamında yurtdışından gelecek arkadaşlarımızla bu hızımızı arttıracağımıza inanıyoruz” dedi.

“1416 Programı Kapsamında 4500’ü Aşkın Öğrenciye Ulaşacağız”

Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftçi de konuşmasında; Cumhuriyetin ilk yıllarında nitelikli insan gücü yetiştirmek adına çıkarılan 1416 Sayılı Kanun kapsamında ihdas edilen bütün işlemlerin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafında yürütüldüğünü ifade ederek program dahilindeki öğrencilerin üniversiteleri ile ciddi anlamda kopukluklar yaşadığını belirterek öğrencilerin yurt dışına çıkmadan önce üniversitelerinde ilgili kişilerle gerekli bağlantıları ve iletişimi kurmalarının büyük önem arz ettiğini vurguladı.

Program kapsamındaki bursiyerlere ciddi bir bütçenin ayrıldığını söyleyen Çiftçi, şuan itibariyle 3635 öğrencinin var olduğunu ve bu sayının yıl içerisinde eklenecek 1155 kişilik kontenjan ile 4500’ü aşkın bir öğrenciye ulaşacağının altını çizerek programın öğrencilerin doktora sonrasında ülkeye geri dönerek akademik camiaya katkıda bulunmalarını amaçladıklarını dile getirdi.

“Her Ülke İçin Nitelikli İnsan Kaynağı En Stratejik Unsurdur”

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ise, her ülke için nitelikli insan kaynağının en stratejik unsur olduğunu kaydederek, bu tespitin Türkiye Cumhuriyeti için daha stratejik bir hal ve kaynak olduğunu düşündüğünü ifade etti.

İbn-i Haldun’un “Coğrafya kaderdir” sözünü hatırlatan Prof. Dr. Bilgili, insan içinde, devletler içinde coğrafyanın bir kader olduğunu dile getirdi.

“Türkiye Cumhuriyeti devleti yıllardır bu topraklarda ve bizim kaderimizin bu olduğunu düşünüyorum. Coğrafyamız dünya açısından stratejik, kültür ve medeniyet açısından son derece ileri bir noktada bulunuyor” diyen Bilgili, bulunulan coğrafyanın ülkenin çok güçlü olmasını zorunlu kıldığını, bunun içinde bilim insanlarını önünde saygıyla eğilinen insanlar haline getirilmesi gerektiğini belirtti.

1416 projesi kanununun çıkarılmasından bahseden Prof. Dr. Bilgili, bu kapsamda son 5 yıldır ciddi bir ilerleme kaydedildiğini ifade ederek hem üniversitelere insan kaynağı hem de kamu kuruluşlarına insan kaynağı oluşturduğunu belirtti. Yükümlülüğün Milli Eğitim Bakanlığında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bilgili, bu çalışmalarda sadece Mili Eğitim Bakanlığının değil üniversitelerin, danışmanların, koordinatörlerin de üzerlerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Bilgili konuşmasının sonunda; 1416 projesi ile öğrenci sayısını artırmak yerine işin niteliğini artırmayı veya ülkemizde zayıf alanlarla öğretim üyesi yetiştirmenin amaçlandığını ve bu nedenle yurt dışına öğrenci gönderildiğini ifade ederek kurgunun üniversite ve ülkenin gelişmesine yönelik olduğunu vurguladı.

Yapılan konuşmalar sonrasında Milli Eğitim Uzman Yardımcısı Mehmet Zeki Apaydın ve Havva Görkem Altunbaş tarafından “Milli Eğitim YLSY Programı” başlıklı ve Milli Eğitim Uzman Yardımcısı Koray Subaşı tarafından “REBUS Yurt İçi Akademik Danışman Modülü” başlıklı sunumlar yapıldı.

Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından sona eren toplantı sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve beraberindeki heyet Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ı makamında ziyaret etti.

Editör: TE Bilisim