Hitit Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (HİTÜ-TÖMER) Yönetmeliği, 8 Ocak 2019 tarihli ve 30649 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece HİTÜ bünyesindeki araştırma ve uygulama merkezlerinin sayısı 19’a ulaştı.

HİTÜ Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, yeni kurulan HİTÜ-TÖMER’in amaçları arasında; düzenli olarak kurslar ve seminerler düzenlemek suretiyle uluslararası öğrenciler, akademisyenler ve göçmenler gibi çeşitli kişi ve gruplara Türkçe öğretmek, dil öğrenme ve öğretme yöntem ve tekniklerini geliştirerek bunları uygulamak olduğunu söyledi.

Rektör Alkan konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşleri aktardı:

“Şimdiye kadar Üniversitemiz bünyesinde bir Türkçe öğretim merkezi (TÖMER) bulunmadığı için Üniversitemizde eğitim almak amacıyla farklı ülkelerden şehrimize gelen ve Üniversitemizde öğrenci olma hakkını elde eden uluslararası öğrencilerimiz çoğu zaman kendilerinden istenen kriterlere uygun Türkçe yeterlilik belgeleri olmadığından Türkçe dil bilgilerini ve konuşma düzeylerini geliştirmek için bir (1) yıl süre ile izinli olarak Türkçe öğretim merkezlerinin bulunduğu farklı şehirlere gidiyorlardı. Sonuç itibarıyla bizim öğrencilerimiz çoğu zaman farklı şehirlere giderek dil eğitimlerini buralarda tamamlıyorlardı. Artık Üniversitemizde açılan HİTÜ-TÖMER sayesinde öğrencilerimiz, şehrimizin dışına çıkmadan, Çorum’da dil eğitimlerini alabileceklerdir. Kurulan bu merkezle mevcut problemler aşıldığı gibi çok daha fazla sayıda uluslararası öğrencinin Üniversitemize gelmesinin de önü açılmış oldu.

Göreve geldiğimizde mevcut kadromuzla Üniversitemizde bu kapsamda bir dil öğretim merkezi açmak olanaksızdı. Ama Fen Edebiyat Fakültemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü bugün bulunduğu noktada gerek altyapı gerekse akademik kadro konusunda çok iyi bir konuma gelmiş durumdadır. Nitelikli akademik kadromuzla biz HİTÜ-TÖMER’i açıp burayı istenen düzeyde aktif hale getirebileceğimizi düşündüğümüz anda, bu merkezin açılması için YÖK’e teklifimizi yaptık. YÖK de teklifimizi değerlendirerek merkezimizin açılmasını onayladı. Bu aşamada bize düşen, HİTÜ-TÖMER’i en kısa sürede başta uluslararası öğrencilerimiz olmak üzere çeşitli kişi ve grupların Türkçe ve çeşitli yabancı dilleri öğrenmeleri için en üst düzeyde çalışır duruma getirip beklenen çıktıları elde etmektir. Merkezimizin açılışına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, Üniversitemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. İlimize ve ülkemize katma değer sağlayacak akademik işler yapmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim