Multimedya biriminde, belgesel, film, müzik CD’leri, sesli kitaplar, istatistiki veriler, yabancı dil öğrenim CD’leri, ansiklopedik bilgiler gibi farklı içeriğe sahip binlerce CD, DVD/VCD, MP3 ve MP4 formatlarını bir arada bulmak mümkün olmaktadır.

Kullanıcıların, görsel işitsel materyalleri Hitit Üniversitesi Kütüphanesi içerisinde rahatlıkla kullanabilmekte olup materyal ile birlikte özel kulaklık ve tek kullanımlık kulaklık bonesi de verilmektedir.

Hitit Üniversite Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ile birlikte geçtiğimiz ay içerisinde Sosyal Yaşam ve Kültür Merkezi’ndeki yeni yerinde hizmet vermeye başlayan Kütüphane personeli ile bir araya gelerek sunulan hizmetler hakkında bilgiler aldı.

Kütüphanenin, öğrenciler, öğretim elemanları ve tüm üniversite personelinin eğitim-öğretim ve akademik çalışmalarına katkıda bulunmak üzere, çağın gereklerine uygun, doğru bilgiye en hızlı ve en ekonomik şekilde erişilmesini sağlayacak elektronik ve basılı kaynaklarla donatıldığını ifade eden Rektör Alkan, bu alanda hiç bir fedakârlıktan kaçınılmadan, kütüphane altyapısının geliştirilmesine dönük yoğun çalışmalar yapıldığını söyledi.

Alkan, tüm bunların sonucunda Kütüphanenin sunduğu profesyonel kütüphanecilik hizmetleri ve hızla büyüyen kaynak koleksiyonu ile önemli bir gelişim kaydettiğini vurguladı.

Multimedya Birimi hakkında şu bilgiler verildi;

EYE PAD TARAMA SİSTEMİ ENGELLİ KULLANICILARIN HİZMETİNDE

“Üniversite Kütüphanemiz içerisinde, engelli kullanıcılarımızın ihtiyaç duydukları bilgiye daha kolay ve daha çabuk erişimlerini sağlamak amacıyla Eye Pad tarama sistemi kurulmuştur. Bu sistem ile basılı her türlü materyal taratılarak, görme engelli kullanıcılarımıza sesli olarak okunması sağlanmaktadır. Görme engelli kullanıcılarımız için tahsis edilen bilgisayarda yüklü bulunan Jaws 13 programı ile mevcut sesli kitaplar, bilgisayar ve internet ortamında yine kendilerine sesli olarak okunmaktadır.

Üniversitemiz ile Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Laboratuvarı (GETEM) arasında yapılan protokol ile de görme engelli kullanıcılarımız, Merkez Kütüphaneden alacakları bir şifre ile GETEM’ de bulunan binlerce sesli kitaba erişebilmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan “Braille Kur’an-ı Kerim Elif-Ba’sı” isimli eser, görme engelli kullanıcılarımızın hizmetine sunulmak üzere Üniversitemiz Kütüphanesi ile İlahiyat Fakültesi kütüphanesi koleksiyonuna dahil edilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığının engelli vatandaşlarımıza yönelik yapmış olduğu çalışmalar kapsamında hazırlanan Elif-Ba ile birlikte Braille alfabesiyle hazırlanan “Kur’an-ı Kerim (6 ciltlik), 40 Hadis, Seçme Dualar” gibi bazı eserler de kütüphanemiz de kullanıcı hizmetine sunulmuştur.

Kütüphanemiz, Sosyal Yaşam ve Kültür Merkezindeki yeni yerinde, zengin basılı kaynakların yanı sıra her türlü teknolojik donanımın sağlanması ile çeşitli görsel ve işitsel iletişim araçlarının kullanıldığı zengin dijital kaynakları ile de tüm kullanıcılarımıza engelsiz bir şekilde hizmetlerini vermeye ve gelişmeye devam etmektedir.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim