Programın açılış konuşmasını yapan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Gökbunar, ilk örgütlü devlet yapısını oluşturan Hitit Uygarlığına ev sahipliği yapan Çorum’da ve uygarlığın adını taşıyan üniversitede programı gerçekleştirdiklerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek Hititlerin gücünün önemli savaş teçhizatları ve uyguladıkları zeki stratejilere dayandığını belirtti. “1. Dünya Savaşı sonrasında oluşan askeri ve ekonomik planlama ihtiyacı ve savunma sanayisinin savaş sonrası gelişip güçlenmesi teknik özellikleri olan uzman gruplarının gelişmesine ve etkilerinin artmasına neden olduğunu anlatan Prof. Dr. Gökbunar, bu uzmanların kendi alanlarına ait nitelikler dışında “sosyal mühendis” ya da “toplum mühendisi” gibi tanımlamaların da eklendiğini belirterek “Derin bir akıl ve görüş ile strateji geliştiren ve bu stratejiyi hem iç hem de dış kamuoyuna sunarken birçok parametreyi düşünerek iş yapan bu uzmanlar bir mühendis gibi inşa faaliyeti sürerken, sosyal birçok konunun da bu inşayı etkileyici unsurlarını hesaplamaktadırlar” dedi.

Prof. Dr. Gökbunar, konuşmasının sonunda kongrenin amacını tüm dünyada yaşanan sorunların öncelikle Türkiye’nin karar alıcıları ve kamuoyu olmak üzere tüm dünya tarafından anlaşılabilmesi ve bakış açısı değiştirilerek bakılıp bu doğrultuda değerlendirme yapılabilmesini sağlamak olduğunu vurgulayarak kongrenin düzenlenmesindeki desteklerinden dolayı Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan da yaptığı konuşmada “Üniversitelerin rutin ders verme faaliyetlerinin dışında işler yapması artık her geçen gün bir zorunluluğa dönüşmektedir. İlerleyen süreçlerle birlikte Türkiye’de 210’a yakın üniversitemiz olacak, 7 Milyon öğrencimiz var ve 200 Bine yakın da öğretim elemanımız bulunmakta. Bunlar stratejik anlamda çok ciddi kaynak ve bu kaynakların üniversite rektörleri tarafından da operasyonel bir şekilde istifade edilmesi gerekiyor. Bu anlamda da bu etkinlikler çok ciddi katkılar sağlamaktadır. Akademisyenlerimizin sahip olduğu bilginin paylaşılması halinde anlam taşıdığına yürekten inanıyoruz. Bu bilgi paylaşılmadığı takdirde gerçekten bir şey ifade etmiyor. Hem üniversitemizdeki akademisyenlerin bilgi birikimini sizlerle paylaşmak hem de sizlerin bilgi birikimini alıp hayatımıza yansıtmak bu sempozyumlarla oluyor” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim