Vali Mustafa Çiftçi, önceki akşam Ankara’da, Türk Japon Vakfı Salonu’nda düzenlenen Dünya Hitit Günü açılış töreninde, Hitit Medeniyetine ait zenginliklerin paylaşılmasının, tüm dünya için anlamlı olacağını ifade etti.

Vali Çiftçi, şöyle konuştu:

“Anadolu, tarih boyunca kadim medeniyetlerin hüküm sürdüğü bir coğrafya olmuş ve Dünya medeniyet tarihinin en parlak sayfaları bu topraklarda yazılmıştır. Medeniyetler geçidine sahne olan Anadolu coğrafyası, kadim medeniyetlere ait paha biçilemez hazineleri bağrında saklamış ve günümüze kadar ulaştırmıştır. Bu sebeple Anadolu toprakları adeta bir açık hava müzesi olmuştur.

Bu müzenin en nadide parçalarından olan Hattuşa Antik Kenti, Çorum’da Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Hitit Medeniyeti Anadolu’da, merkezi idareye dayalı ilk devleti, ‘Pankuş’ adı verilen ilk meclisi kurarak, aile hukuku, miras hukuku, medeni hukuk ve kentsel altyapı uygulamaları ile Dünya Medeniyet tarihine ilkleri armağan etmiştir.

Dönemin diğer süper gücü olan Mısır İmparatorluğu ile imzalanan ‘Kadeş Barış Antlaşması’ ise barış içinde yaşamanın en güzel örneğini teşkil etmiştir. Bundan dolayı, Kadeş Barış Antlaşması’nın metni, büyütülmüş haliyle, Birleşmiş Milletler Binasının girişine, dünya barışına ilham vermesi için asılmıştır.

‘Kadeş Barış Antlaşması’, medeniyet çatışmalarının senaryolarının yazıldığı ve sahnelendiği günümüz dünyasına, binlerce yıl önce yapılan itirazın belgesidir aynı zamanda. Bu yönüyle düşünüldüğünde, insanlığın barış adına Hitit Medeniyeti’nden öğreneceği çok şey vardır. Yine Hitit Medeniyetinin dünyaya anlatılması ve tanıtılması için ortaya konulacak her çaba, bu medeniyete ait zenginliklerin günümüze taşınmasını sağlayacak; aynı zamanda dünya barışı için atılan önemli bir adım olacaktır.

İnsanlığın ortak mirası olan bu hazinelerin paylaşılması ve tüm insanlığa mal edilmesi, ancak bu değerli mirası tanımak ve tanıtmak suretiyle mümkün olabilecektir. Ümit ediyorum ki, ‘Dünya Hitit Günü’ projesi kapsamında hafta boyunca devam edecek etkinliklerle bu kadim medeniyet tanıtılacak, Hitit Medeniyetine ait zenginlikler paylaşılacak ve dünyamız bu güzelliklerle daha anlamlı hale gelecektir.

Bu vesileyle ‘Dünya Hitit Günü’ projesi ile Dünya Kültür Mirası Hitit Medeniyeti’nin ve İlimizin tanıtılması için çok önemli bir görev ifa eden Vakıf 19 Yönetim Kurulu Başkanı Alper Bilan ve İdare Heyetine; projeye ortak olan ve ev sahipliği yapan Türk-Japon Vakfının değerli başkanına ve yönetim kuruluna, Ankara Üniversitemize ve Çorum Belediyemize, bu projenin hayata geçirilmesinde destek olan kurum, kuruluş ve firmalara, etkinliklerde görev alan bilim insanı, sanatçı ve tüm katılımcılara, teşrifleriyle bizleri onurlandıran siz değerli konuklara şahsım ve Çorumlu hemşehrilerim adına şükranlarımı sunuyorum.”

Vali Mustafa Çiftçi, Çorum eski Valisi Mustafa Toprak ve Vakıf 19 Başkanı Alper Bilan’la…

Alper Bilan, Çorum eski Valisi Atıl Üzelgün ve eşi Zeren Üzelgün’le…

Anayasa Mahkemesi Üyesi Recep Kömürcü, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Zafer Ediş ve eşleri, Vakıf 19 Başkanı Alper Bilan ve yöneticilerden Mahmut Fatih Sucuoğlu ile…

Çorum eski Valisi, emekli Anayasa Mahkemesi Üyesi Mustafa Yıldırım da, kurdeleyi kesenler arasında yer aldı.

Danıştay Daire Başkanı Ceyda Kerman ve eşi Dr. Tuncay Kerman, Alper Bilan’la…

Çorum eski Milletvekili İlksen Ceritoğlu Kurt, Vakıf 19 yöneticilerinden bir grupla…

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Zafer Ediş, arkadaşlarıyla…

Hitit mutfağının sunumu…

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk…

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim