Karşıyaka Ortaokulu’nun “Disiplinler Arası Bir Farkındalık Çalışması: Gizli Hazinemiz Hattuşa” adlı proje kapsamında Çorum’a gelen ünlü yazar, Devlet Tiyatrosu Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe katıldı.

Etkinliğin açış konuşmasını yapan Karşıyaka Ortaokulu Müdürü Nevzat Gencer, proje hakkında bilgi vererek, “Disiplinler Arası Bir Farkındalık Çalışması: Gizli Hazinemiz Hattuşa” projesi ile öğrencilere tarih bilinci oluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Ardından söz alan yazar Buket Uzuner, “Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları” isimli dörtlemesinin ikinci kitabı olan “Toprak”ın konusunun Çorum’da geçtiğini hatırlatarak, bu romanında konu ve mekân olarak Çorum’u tercih etmesinde Hitit Uygarlığı’nın etkili olduğunu belirtti.

Buket Uzuner, 2015 yılında Everest Yayınları etiketiyle basılan “Toprak” adlı eserinde, roman kahramanı Defne’nin, Çorum’da Hitit dönemine ait büyük bir tarihî eser kaçakçılığını araştırırken kaybolduğunu aktardı.

Çorum’un çok özel ve önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Uzuner, “Çorum bu önemini sadece Hitit Uygarlığı’na ev sahipliği yapıyor olmasına borçlu değil. Elbette başka değerleriyle de öne çıkıyor. Ancak ben ilk kez çocukluğumda anne ve babamla birlikte Çorum’a gelerek, Hitit Uygarlığı’nın kalıntılarını inceleme fırsatı bulmuştum. O zaman özellikle Yazılıkaya’dan çok etkilenmiştim. O gezi, konusu Çorum’da geçen bir roman yazmamda çok etkili oldu.” diye konuştu.

Hititler’in kadına çok önem veren bir topluluk olduğundan söz eden Buket Uzuner, “Hititler’de kadınların yok sayılmadığını günümüze kadar gelen tabletlerden okuyoruz. Örneğin, Hitit Kralı III. Hattuşili ile Mısır Kralı II. Ramses arasında yapılan Kadeş Antlaşması’nda, Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın da mührü var. Ayrıca Hititler’in izleri günümüzde yemek ve dil gibi farklı alanlarda da devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Buket Uzuner, söyleşinin sonunda öğrencilere kitaplarını imzaladı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim