Buna göre ‘2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Genel Sıralaması’nda Hitit Üniversitesi 2014 yılına göre 10 basamak yükselerek, 16. sıraya yerleşti. Tüm ‘Devlet Üniversiteleri Arasında Yapılan Genel Sıralama ’da ise, 2014 yılında 74. sırada olan Hitit Üniversitesi 12 basamak yükselerek 62. sıraya yerleşti.
Yapılan açıklamada üniversitelerin sıralamalarının belirlendiği krtirlerle ilgili şu bilgiler verildi: “Kurulduğu tarihten bu yana Türkiye’deki üniversiteleri akademik performanslarına göre sıralayan URAP, Türkiye sıralamasında Web of Science/InCites gibi uluslararası kaynaklar ile YÖK’ün yayınladığı verileri kullanmaktadır. Elde edilen veriler ile üniversitelerin kendi akademik performanslarını diğer üniversitelerle karşılaştırabilmesine ve belirlenen kriterlere göre gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmak amacıyla yapılan sıralamalar;
Makale Sayısı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Makale Sayısı, Atıf Sayısı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Atıf Sayısı, Toplam Bilimsel Doküman Sayısı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Toplam Bilimsel Doküman Sayısı, Doktora Öğrenci Sayısı, Doktora Öğrenci Oranı, Öğretim Üyesi Başına Düşen Öğrenci Sayısı olmak üzere 9 kriter esas alınarak yapılmaktadır. Bu kriterler üniversitelerin gelişmişliği konusunda çok önemli bilgiler veren evrensel kriterlerdir. Üniversitemizdeki akademik başarılar bu kriterlere göre değerlendirildiğinde, “Tüm Üniversitelerin Genel Puan Tablosu”nda Üniversitemizin bir önceki yıla göre 16 basamak yükselerek, 78. sıraya yerleştiği görülmektedir.
Günümüzde dünyadaki üniversitelerin akademik başarılarına göre sıralanması giderek daha da önem kazanmaktadır. Bu amaçla akademik kalitenin ölçümüne odaklanan URAP dışında dünyada yükseköğretim kurumlarını farklı alanlarda değerlendiren sistemlerin başında,
ShanghaiJiaoTong Üniversitesi - ARWU (Çin) Webometrics (İspanya) SCIMAGO (İspanya) THE Times (İngiltere) QS (İngiltere) Leiden Üniversitesi (Hollanda) HEEACT (NTU) (Tayvan) gelmektedir. Her üniversitenin kendi konumu hakkında bilgi sahibi olmasına yardımcı olan bu sistemler, üniversitelerin gerek güçlü gerekse geliştirmeye açık yönlerine dikkat çekmekte olup, dünya üniversiteleri arasında en çok kullanılan ve takip edilen sıralama sistemleridir. Hitit Üniversitesi olarak bizler de “Bir Dünya Üniversitesi Olma” hedefiyle çıktığımız bu uzun soluklu yolda, şu an bulunduğumuz konumu dünya sıralamalarında daha üst sıralara taşıyabilmek için bu sistemleri yakından takip etmekteyiz.
(Hitit Üniversitesi)
Editör: TE Bilisim