Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz servisinde yatmakta olan 39 yaşındaki E.A. isimli hastaya Yrd.Doç.Dr. Adnan Ekici tarafından Cerrahi Navigasyon sistemi kullanılarak endoskopik sinüs ameliyatı gerçekleştirildi. Daha önce başka merkezlerde birkaç defa ameliyat olan ancak tedavi olamayan hastanın ameliyatı 30 Eylül tarihinde gerçekleştirildi.
Cerrahi Navigasyon sistemi son yıllarda gelişen ve önemi giderek artan ve sınırlı sayıda merkezde yapılan bir yöntem. Bölgede sadece Ankara’da bulunan bu sistem Çorum’da kullanılarak Hitit Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesinde ilk defa bu tür ameliyatın yapılmış olması Çorum açısından da önemli bir gelişme.
Günümüzde başlıca kronik sinüzit, nazal polip, sinüslerin mantar enfeksiyonları ve tümörleri gibi paranazal sinüs hastalıklarının tedavisinde Endoskopik Sinüs Cerrahisi (ESC) sık olarak yapılıyor.
Yapılan bu girişimlerde sinüslere yakın komşulukları nedeniyle göz siniri yaralanması, körlük, göz içine kanama, beyin dokusunun zedelenmesi, menenjit, önemli damar yaralanmaları hatta ölüm bile gerçekleşebiliyor. Bu nedenle emniyetli bir ameliyat yapılması için cerrahi saha ve çevresindeki önemli anatomik yapıların iyi bilinmesi ve zarar verilmemesi gerekiyor.
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kullanılan teknoloji ile ameliyat sırasında sinüslerin 3 boyutlu görüntüleri izlenerek bir nevi yol haritası gibi çevresindeki kritik yapı ve organların yerleri kolayca tespit ediliyor.
Cerrahi Navigasyonun başlıca avantajları şunlar:
İki boyutlu endoskopik görüntüde üç boyutlu yol haritası sağlaması, Ulaşılması güç anatomik bölgelere güvenli yaklaşım sağlaması, Daha az travma ile hassas cerrahi yapılabilmesi, Ameliyat süresinin kısalması, Komplikasyon ihtimalinin ileri derecede azalması, Ameliyat başarı oranının artması, Hastalığın tekrarlaması ihtimalinin azalması”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim