Dünyanın 22 farklı ülkesinden 95 yabancı uyruklu öğrencisi bulunan Hitit Üniversitesi, dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

1976 yılında Meslek Yüksek Okulu temelleri atılan 2006 yılında ise kurulan Hitit Üniversitesi, her geçen yıl gelişmeye devam ediyor. Kuruluşunun üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen uluslararası çalışmalara ağırlık veren Hitit Üniversitesi bugün dünyanın farklı ülkelerinden 50 üniversiteyle ikili işbirliği, 42 üniversite ile Mevlana, 26 üniversiteyle de Erasmus anlaşması imzaladı. Bünyesinde 95 yabancı öğrenciyi barındıran üniversite, küçük bir dünyayı andırıyor.

Uluslararası İlişkiler Birim Başkanı ve Erasmus Koordinatörü Yar. Doç. Dr. Gökçe Merey, hedeflerinin Hitit Üniversitesi'nin uluslararası arenada tanınan ve dünya üniversiteleri ile yarışan bir üniversite haline getirmek ve uluslararası işbirliklerini güçlendirerek uluslararası öğrenci sayısını artırmak olduğunu söyledi.

Dünya genelinde uluslararası ilişkilerin güçlenmesinin, her ülkenin sahip olduğu kültürel, toplumsal, siyasi, ekonomik ve demografik zenginlikleri paylaşma olanağı sağladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Gökçe Merey, bu nedenle dünyada her alanda uluslararasılaşma eğilimi görüldüğünü belirtti.

Artık yükseköğretim alanında da uluslararasılaşmanın kaçınılmaz hale geldiğini ve bu alanda yürütülen eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin de artık bölgesel düzeyde değil, uluslararası boyutta da ele alındığına dikkat çeken Merey, "Bu şekilde yüksek öğretim kurumlarında da yürütülen faaliyetlerin kalitesinin artması beklenmektedir. Bunun yanında uluslararasılaşmasıyla üniversitelerin tanınmasına katkı, uluslararası öğrencilerin bulundukları şehirde oluşturdukları heyecan ve farkındalık, yabancı dil becerisinin gelişmesi, kültür ve sanata katkı, farklı kültürlerin etkileşmesiyle kültürel alışveriş ve hoşgörünün oluşturulması, ülkelerin tanıtımı ve ekonomiye katkı sağlanmaktadır" dedi.

Üniversitede 3 kıtadaki 22 farklı ülkeden 95 yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğünü açıklayan Yrd. Doç. Dr. Merey, bu öğrencilerin 28'inin Mevlana değişim programı, 3'ünün Erasmus değişim programı, 64'ünün de yabancı uyruklu öğrenci kontenjanından gelen öğrencilerden oluştuğunu belirtti. Hitit Üniversitesi bugün dünyanın farklı ülkelerinden 50 üniversiteyle ikili işbirliği, 42 üniversite ile Mevlana, 26 üniversiteyle de Erasmus anlaşması imzaladığını anlatan Merey, bu anlaşmalar çerçevesinde karşı üniversitelerle öğrenci ve öğretim elemanı değişimi, staj faaliyeti, uluslararası etkinliklerin düzenlenmesi ve ortak proje çalışmaları yapıldığını dile getirdi.

HEDEFİMİZ HİTİT'İ ULUSLARARASI ARENADA TANINAN VE DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ İLE YARIŞAN BİR ÜNİVERSİTE HALİNE GETİRMEK
Değişim programlarına katılan öğrenci ve personel sayıları hakkında da bilgi veren Merey, şu ana kadar Erasmus Değişim Programı kapsamında 203 öğrenci ve 107 personelin yurt dışına giderken, 35 öğrenci ve 5 personelin geldiğini, henüz yeni başlayan Mevlana Değişim Programı kapsamında ise 30 öğrenci ve 3 personelin geldiğini, üniversiteden ise 2 öğrenci ile 8 personelin yurt dışına gittiğini kaydetti.

Bunların dışında ikili işbirliği anlaşmaları kapsamında bir dönem okumak yada staj faaliyeti gerçekleştirmek için çok sayıda uluslararası öğrencinin Hitit Üniversitesi'ne geldiğini söyleyen Merey, ayrıca şu ana kadar 74 akademik personelin yurt dışında uzun süreli araştırma faaliyetlerinde bulunduğunu anlattı.

Hedefleri hakkında da açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Gökçe Merey, "Hitit Üniversitesi'nin uluslararası arenada tanınan ve dünya üniversiteleri ile yarışan bir üniversite haline getirmek. Uluslararası iş birliklerimizi güçlendirmek ve uluslararası öğrenci sayımızı artırmak. İkili işbirlikleri kapsamında ortak akademik faaliyetlerin sayısını artırmak. Yapmış olduğumuz anlaşmaları sadece kağıt üzerinde bırakmadan somut adımlara dönüştürmek istiyoruz" dedi.

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI'NIN TEMEL ÖNCELİĞİ TÜRKİYE'Yİ YÜKSEK ÖĞRETİM ALANINDA BİR CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMEK
Mevlana Değişim Programı Koordinatörü Doç. Dr. Abdurrahman Asan ise, programın yurt içinde eğitim veren yüksek öğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yüksek öğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elamanı değişimine olanak sağladığını söyledi.

Mevlana değişim programının diğer değişim programlarından farklı olarak hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın değişim programı bünyesindeki hareketliliğin bütün dünyadaki yüksek öğretim kurumlarını kapsadığını dile getiren Doç. Dr. Asan, değişim programına katılmak isteyen öğrencilerin bir yarıyıl burslu olmak üzere iki yarıyıl eğitim için, öğretim elemanlarının ise en az bir hafta süreyle dünyadaki yüksek öğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabileceğini, benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanlarının Türkiye'deki yüksek öğretim kurumlarına gelebileceğini dile getirdi.

Mevlana değişim programının amacı hakkında bilgiler veren Asan, "Programın temel amacı Türkiye'yi yüksek öğretim alanında bir cazibe merkezi haline getirmek. Yükseköğretim kurumlarımızın akademik kapasitelerini artırmak. Yükseköğretimin küreleşme sürecine katkıda bulunmak. Türkiye'nin zengin, tarihsel ve kültürel mirasını küresel düzeyde paylaşmak. Kültürler arası etkileşimin artmasıyla farklılıklara saygı ve anlayış kültürünün zenginleşmesini sağlamak" diye konuştu.

Programdan kimlerin katılabileceğine ilişkin de açıklamada bulunan Asan, "Türkiye'deki Mevlana Değişim Protokolü imzalamış olan bütün yükseköğretim kurumlarındaki örgün eğitim programlarına kayıtlı olan ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katılabilirler. Ayrıca Mevlana Değişim Programı protokolü imzalayan yurt içi ve yurt dışı yüksek öğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim elemanları da programa katılabilirler. Öğretim elemanlarının hareketlilik kapsamında yer alan akademik faaliyetleri haftalık olarak toplam 6 saatten daha az olamaz. Öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin saat olarak hesaplanmasında dersler esas alınır. Ders saatlerinin haftalık olarak 6 saati doldurmaması durumunda seminer, panel veya konferanslar gibi akademik faaliyetlerde bu kapsamda değerlendirilir. Ders verme faaliyeti içermeyen öğretim elamanı hareketliliği planları program kapsamında değerlendirilmez ve değişim için kabul edilemez" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim