Çorum’un ve Alacahöyük’ün turist sayısını artırmayı hedefleyen Hitit arabası ile yapılacak gezi güzergahı, baraj ve kazı alanları için seyir terası, Hitit dönemini yansıtacak eser reflikaları, laboratuvar, Hitit usulü doğal tarım alanları, Hitit yemeklerinin sunulacağı restoran, atölyeler, sergi salonları, otopark, hediyelik eşya satış yeri, konferans salonu, 20 öğrencinin kalacağı misafirhane, yürüyüş bantları, yemekhane ve Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi gibi bölümleri bulunan projede gerçekleşmenin yüzde 50’ye ulaştığı bildirildi. Yıl sonuna kadar yüzde 80 seviyesine getirilmesi beklenen proje 2017 yılı Temmuz ayında tamamlanacak.



5. BÖLGE MÜDÜRÜ DÜNDAR İNCELEDİ
Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, M.Ö. 1260 yıllarına ait tarihi Çorum Alaca Hitit Gökpınar Barajı Çevre Düzenlemesi ve Peyzaj İşleri inşaatında incelemelerde bulundu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatları doğrultusunda Bölge Müdürlüğü'nce yapılan çalışma, alanında dünyada bir ilki temsil edecek çok önemli bir proje olurken, 2017 yılında tamamlandığında ülkemizin turizmine çok büyük katkı sunacak. DSİ 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, Alacahöyük Köyü'nde inşaat çalışmaları devam eden Hitit Gökpınar Barajı'nda incelemelerde bulunarak, DSİ 54. Şube Müdürü (Çorum) Murat Şerbetçi, Alacahöyük Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu ve yüklenici firma temsilcilerinden bilgi aldı.
20 Kasım 2015 tarihinde başlayan ve 12 Temmuz 2017 tarihinde bitirilmesi hedeflenen işin ihale bedeli 6 milyon 785 bin TL’lik Hitit Gökpınar Barajı çevresinde yaklaşık 270 dekar alanda peyzaj düzenlemesi planlanırken, fiziki gerçekleşme oranı ise yüzde 50 seviyesinde.



“YÜZDE 50’Sİ TAMAMLANDI”
Konuyla ilgili bir açıklama yapan DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar, “Alacahöyük Hitit Barajı tarihte bilinen en eski baraj yapılarıdır. M.Ö. 1260 yıllarına ait bu eserimizin, günümüz insanının istifadesine ve idrakine sunulması için Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun talimatları doğrultusunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı ile DSİ Genel Müdürünün destekleri ile yatırım programına alınmış olup, yapımına başlanmıştır. DSİ, bu proje ile günümüzde, dünyaca dereceye giren önemli barajları inşa ederken, diğer taraftan tarihin eski çağlarına ait bu barajı da ihya etmek suretiyle önemli bir görevi de yerine getirmektedir. Bugün itibariyle işin yüzde 50'si tamamlanmış olup, projesine uygun olarak çok büyük bir dikkat ve itina ile yapılar inşa edilmektedir. İşin danışmanlığını da bizzat bu tarihi kazıların başkanı olan Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu'nun rehberliğinde yürütülmesi idaremizin ve yüklenici firmanın bu konuya verdiği önemi de göstermektedir. Bu proje hayata geçirildiğinde bu alanda dünyada ilk ve tek örnek çalışma olacaktır” şeklinde konuştu.


(Volkan SINAYUÇ)
 
Editör: TE Bilisim