Hitit Akademi Derneği Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Zekeriya Işık, Elvan Çelebi ve ailesinin tarihi, dini ve kültürel yönlerden Türk İslam tarihinde önemli izler bıraktığını belirtti. Zekeriya Üyesi Işık, Baba İlyas’ın döneminde toplulukların hem inanç ve zihniyet dünyası hem de siyasi, askeri, sosyal ve kültürel yaşantısı üzerinde önemli etkileri olduğunu kendisinden sonrada onun temsil ettiği irfan geleneğinin geniş bir coğrafyada nüfuzunu sürdüğünü belirtti.

Elvan Çelebi’nin babası XIV. yüzyıl Anadolu Türk tasavvuf hayatının ünlü simalarından Âşık Paşa; dedesi Karamanoğulları Beyliği’nin kuruluşuna da adı karışan Muhlis Paşa ve büyük dedesi 1240 Babai İsyanının manevi lideri Baba İlyas-ı Horasani ile birlikte inanç ve kültür tarihimiz açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Işık, özellikle Âşık Paşa’nın Türkçe kaleme aldığı tasavvufi eseri Garipname’nin tasavvuf ve edebiyat tarihimiz açısından, yine bu ailenin sonraki kuşaklardaki mensuplarından olan Aşıkpaşazadenin de Osmanlı tarihini konu alan kitabının Türk siyasi ve kültür tarihimiz açısından eşsiz değerde olduklarını belirtti.

Zekeriya Işık, panel ile birlikte Elvan Çelebi, ailesi ve zaviyesinin tarihi değerinin bir kez daha hatırlatılması, bilim dünyasının gündemine taşınmasının amaçlandığını kaydederek bu tür tarihi değerler etrafında farkındalık oluşturulmasının ayrıca inanç ve kültür turizmi açısından Çorum’un tanıtımı bakımından da önemli olduğunu belirtti.

Hitit Akademi Derneği Başkanı Işık, bugün Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu’nda saat 14.00’de yapılacak olan panele tüm Çorumluları davet etti.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim