Halide Edib Adıvar’ın 51. ölüm yıldönümü nedeniyle 9 Ocak’ta düzenlenen, ancak kötü hava koşulları nedeniyle ertelenen anma toplantısı, dün Devlet Tiyatrosu Salonu’nda gerçekleştirildi.
Birinci Dünya Savaşı sonrası ülkenin işgaline karşı isyanın hatibi, 1915 Ermeni tehcirinde sesini yükseltmiş, idam cezasına 100 yıl önce karşı durmuş birkaç aykırı isimden, Mahatma Gandhi’nin, Bertrand Russell’ın, Yahya Kemal’in yakın dostu, aşkın ve hürriyetin her gün yeniden kazanılması gerektiğine inanan dünya çapında bir entelektüel, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın Halide Onbaşısı olan Halide Edip Adıvar “kadın okuma grubundan” oluşan Hitit Kültür Kulübü’nün, Dil ve Edebiyat Derneği’nin de desteğiyle düzenlediği bir etkinlikle anıldı.
Belediye Başkan Yardımcısı, Türk Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şube Başkanı Turhan Candan ve Hitit Üniversitesi İBF Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Uçar’ın başkanlığında gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak ise “Biyografisine Sığmayan Kadın: Halide Edib Adıvar” isimli kitabın yazarı İpek Çalışlar ve Halide Edib’in torunu Ömer Sayar katıldı.
Hitit Kültür Kulübü Başkanı Semrin Kaleli’nin sunumu ile başlayan panelde İpek Çalışlar ve Ömer Sayar, katılımcılar tarafından gelen soruları cevapladı.
Söyleşi havasında geçen panelde İpek Çalışlar, Halide EdibAdıvar ile ilgili kitabının yazım öyküsünü katılımcılarla paylaştı.
Halide Edib’in çok kitap okuyan bir kişi olduğunu ifade eden İpek Çalışlar, “İtiraz etmeyi bilen cesur ve o anı yaşamayı seven bir insandı. Ne olursa olsun o işi iki eliyle kavrayan ve sonuna kadar sıkıca tutan bir kadındı” dedi.
Soru şeklinde devam eden panel sonrası İpek Çalışlar kitaplarını severleri için imzaladı.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim