Altı Nokta Körler Derneği Çorum Şubesi yöneticileri, Bahçelievler Öğretmen Salim Akaydın Ortaokulu’na konuk oldular.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla dün gerçekleştirilen etkinlikte Derneğin Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mümin Aslan ve Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fazlı Koçak, öğrencilerle bir araya geldiler.

Okul konferans salonunda düzenlene etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Okul Müdürü Aziz Usta yaptığı selâmlama konuşmasında öğrencilere, kendilerini engelli yurttaşların yerine koyarak düşünmelerini tavsiye ederek, böylece onların sosyal yaşantılarında karşılaştıkları zorlukları daha iyi anlayabileceklerini söyledi.

Ardından Altı Nokta Körler Derneği Çorum Şubesi Eğitimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mümin Aslan, Dernek hakkında öğrencilere genel bilgiler aktardı. Altı Nokta Körler Derneği’nin 1950 yılında Mithat Enç tarafından kurulduğunu ve 1958 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, “Kamu Yararına” statüsü kazandığını belirten Mümin Aslan, görme engellilerin özellikle santral memuru, öğretmen ve avukat gibi meslekleri rahatlıkla yürütebildiklerini dile getirdi.

Daha sonra söz alan Sosyal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fazlı Koçak ise görme engelli yurttaşların aldıkları eğitim ve kullandıkları aparatlar hakkında bilgiler verdi.

Engelli bireylerin toplumda dışlanmaması ve hor görülmemesi gerektiğini vurgulayan Fazlı Koçak, “Unutulmamalıdır ki her birey bir engelli adayıdır. Tüm toplum kesimlerinin engelli insanları daha iyi anlamaları ve onlara daha fazla yardımcı olmaları gerekir. Engellilerin tüketici değil aksine üretici bireyler olmaları için herkesin çaba göstermesi lâzım.” ifadelerini kullandı.

Koçak daha sonra görme engellilerin kullandıkları Braille alfabesi, kalem, abaküs, saat ve beyaz baston gibi eşyaları öğrencilere tanıttı. Etkinlik Fazlı Koçak ve Mümin Aslan’ın, öğrencilerin sorularını yanıtlamalarıyla sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim