Toplumun meme kanseri konusunda duyarlılığının artmasına rağmen, meme kanserinin toplumda yaşamı tehdit etmeye devam ettiğinin dile getirildiği açıklamada, bu tehdidin azaltılmasında atılacak adımlardan birinin de; kişilerin kendi sağlık sorumluluklarını taşımaya başlaması, her toplumun kendi içinde meme kanseri riskini ortaya koyması, risk gruplarının belirlenmesi (kanser kayıtlarının düzenli yapılması ile sağlanacaktır) ve tarama programlarının yaygınlaştırılması ile mümkün olacağı dile getirildi.
Son verilere göre kadınlarda en sık görülen ilk 3 kanser türünün meme, tiroid ve kolorektal kanser türü olduğunun ifade edildiği açıklamada, “Meme Kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olup, yılda yaklaşık 15.000 kadını etkilemektedir. 2000’li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerine göre kadın kanserlerinin %20-25’i meme kanseridir. Bu demek oluyor ki meme kanseri her 8 kadından birinde görülmektedir. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla yeni meme kanseri vakası, 400’ e yakın ise buna bağlı ölüm olayı görülmektedir” denildi.
“Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” etkinlikleri çerçevesinde; Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı’nda stant açıldığı ve pembe kurdele dağıtılarak Meme Kanserine dikkat çekilmeye çalışıldığnın vurgulandığı açıklamada ayrıca Obezite Birimi tarafından düzenlenen yürüyüşe destek sağlanarak, yürüyüşe katılan davetlilere ve halka, açılan stantta dağıtılan broşürler ile birebir eğitim verildiği, meme kanseri ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapıldığı dile getirildi.
Yapılan açıklamada; Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (ketem), ulusal meme kanseri tarama standartları çerçevesinde 40-69 yaş arası kadınlara 2 (iki) yılda bir ücretsiz mamografi çekimi, serviks (rahim ağzı) kanser taraması için; 30-65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 (beş) yılda bir kez hpv-dna ve pap-smear testi ile, kolerektal kanser tarama programı kapsamında 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde 2 (iki) yılda bir kez gaitada (dışkıda) gizli kan testi ile kanser taramalarının ücretsiz yapıldığı ifade edildi.
(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim