Çorum’da Hitit Üniversitesi Top Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Sağlık İl Müdürlüğü ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği işbirliğinde vatandaşlara ve hekimlere yönelik iki ayrı etkinlik düzenlendi. Etkinliklerin ilki Buhara Kültür Merkezi’nde vatandaşa yönelik yapıldı.

Vatandaşların ilgi gösterdiği programa Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkan Yardımcısı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner, HİTÜ Rektör Yardımcısı ve VHSD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurcan Baykam, HİTÜ Dr. Öğretim Üyesi Derya Yapar ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi İmran Hasanoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Baykam, Viral Hepatitle Savaşım Derneği’nin ülkede Hepatit konusunda önemli tecrübeye sahip olduğunu dile getirerek bu kapsamda kendisinin teklifi ile toplantının Çorum’da yapıldığını bildirdi. Sarılığın bugün ülkemizde bilinen bir hastalık olduğunu ve amaçlarının bunun ortadan kaldırılması olduğunu söyleyen Baykam, Viral Hepatitle Savaşım Derneği olarak 6. Bölge toplantısını Çorum’da düzenlemekten duyduğu mutluluğu anlattı.

Hepatit hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu, tedavi edilmemesi halinde kişiyi siroz ve karaciğer kanserine götürerek öldürebildiğini ve tespit edilmesinin zor olması sebebi ile bir çok kişinin hastalığın farkında olmadığını söyleyen Baykam, toplumda bu hastalığa karşı bir bilinç oluşturmak istediklerini kaydetti.

Düzenlenen bilgilendirme toplantısında Hepatit B ve ülkemizdeki durum hakkında Dr. Öğr. Üyesi Derya Yapar; Gebelikte Hepatit B Enfeksiyonunun Yönetimi konusunda Dr. Öğr. Üyesi İmran Hasanoğlu; Hemodiyaliz Hastalarında Viral Hepatitlerin Yönetimi konusunda ise Prof. Dr. Rahmet Güner birer sunum yaptı. Karaciğerin 500’e yakın göreve ifa eden önemli bir organ olduğunu Hepatit’in de Karaciger İltihaplanması olduğunu söyleyen Yapar, dünyada hepatit hastalarının yüzde 95’inin farkında olmadığını, her yıl 1.3 milyon insanın hepatit yüzünden yakalandığı hastalıktan öldüğünü söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Hasanoğlu da hastalığa yakalanan yetişkinlerin iyileşme şansının arttığını ancak bebek ve çocuklarda hepatitin kronikleşmesinin daha kolay olduğunu vurgulayarak tüm kesimlerin test yaptırmasının önemine değindi.

Toplantıda konuşan Dernek Başkan Yardımcısı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner ise ülkemizde 40’lı yaşlardan sonra daha sık görülen hepatitin 2-3 aylık bir sürede başarıyla tedavi edilebildiğini kaydetti.

Toplantının diğer bir bölümü de saat 18.00’de Çorum Anitta Otel’de aile hekimleri, enfeksiyon hastalıkları hekimleri, gastroenteroloji hekimleri, dahiliye hekimleri, diyaliz ünitesi çalışanlarına, nefroloji hekimleri başta olmak üzere diğer hekimlere yönelik de düzenlendi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim