Hemşirelik mesleğinin kurucusu kabul edilen Florance Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’ın hemşirelik mesleğinin de modern anlamda doğuşu olarak kabul edildiğini ve 1964 yılından bu yana ülkemizde de kutlandığını belirten Çiftçi, “Amerikan Hemşireler Birliği, 2017 yılını "Sağlıklı Hemşire Yılı" ilan etmiştir. Bu da göstermektedir ki, “Hemşirenin sağlığını geliştirelim ve bunun sonucunda ülkenin sağlığını iyileştirelim!” düşüncesi Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada zorunluluk haline gelmiştir.

Ancak ülkemiz hemşireleri, dünyadaki meslektaşlarından çok daha fazla sorunla baş etmeye çalışmaktadır. Sağlıkta dönüşüm sistemi ile birlikte hemşirelik mesleğinin sorunları katlanarak artmıştır” dedi.

Performans uygulaması ile hasta sayısı, yapılacak iş ve işlemler artarken, hemşire istihdam sayısında gerekli artış sağlanmadığını kaydeden Çiftçi, açıklamasında şunları bildirdi:

“İş yükünün artmasıyla var olan 16–24 saatlik nöbetler, çağrı üzerine çalışma, gün aşırı zorunlu fazla ve düzensiz çalışmaya dönüşmüştür. Farklı mesleklerin görev alanına giren hizmetler, personel yetersizliğinden dolayı yine hemşirelerin omuzlarına yüklenmiştir.

Ağır iş yükü altında ezilen sağlık emekçilerinin, yıllardır dile getirdiği yıpranma payı talepleri hala düzenlenmemiştir. Hükümetin bugün yarın diye oyaladığı yıpranma payı konusunda endişemiz, dağın fare doğurmasıdır.

Genel Sağlık-İş olarak beklentimiz, tüm sağlık emekçilerine, geçmişe etkili olarak yıpranma payı hakkı verilmesidir. Ücret artışının yanı sıra, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, meslekte uzmanlaşmanın gerçek anlamda sağlanmasıdır. Bir an öce yeterli sayıda kadrolu ve güvenceli olarak hemşire istihdam edilmelidir.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim