Çorum Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir etkinlik düzenledi.

Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Sağlık Müdürü İsmail Yücel, Defterdar Ali Sormaz, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Sobacı, Çorum Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Azak, geçmiş dönemde Oda Başkanlığı yapan hekimler ile çok sayıda oda üyesi hekim katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Tabip Odası Başkanı Mustafa Azak, “Coşku ile kutlamamız gereken 14 Mart Tıp Bayramı’nda maalesef çok üzgünüz, yaralıyız ve yastayız. Pazar günü Ankara’da gerçekleştirilen menfur terör saldırısı başta olmak üzere Ülkemizdeki tüm terör olayları bizleri üzüntüye boğmaktadır. Bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri, teröre destek olanları, terörden çıkar sağlayanları şiddetle lanetliyor; bu saldırılarda şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve Milletimize başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

14 Mart Tıp Bayramı kutlamalarının geleneksel bir parçası olan Tıp Balosu ve eğlence kısmını şehitlerimizin aziz hatırasına saygının bir ifadesi olarak bu sene iptal ettiklerini kaydeden Azak, “Bunun yerine şu andaki organizasyonumuzu gerçekleştiriyoruz” ifadesini kullandı.

14 Mart Tıp Bayramı’nın ruhuna uygun bir şekilde hekimlik mesleğinden de bahsetmek istediğini kaydeden Azak, konuşmasında şunları dile getirdi:

“Gece gündüz demeden ve çoğu zamanda kendi sorunlarını düşünmeden, başvuran hastaların derdine derman olmaya çalışan sağlık çalışanları ve özellikle bu işin merkezinde olan hekimler gerçekten zor bir görevi icra ediyorlar. Yoğun çalışma gerektiren bir fakülte eğitiminden sonra mecburi hizmet, sonra uzmanlık eğitimi, sonra gene mecburi hizmet, sonra belki yandal eğitimi ve uzun bir süreç tamamlanıyor. Ama meslekte çalışırken de eğitim ve kendini yenileme hiç bitmiyor, sürekli devam ediyor. Bu eğitimleri almış arkadaşımız geliyor bizim üniversite hastanesi gibi bir hastaneye ve 100’lü rakamlarda hasta bakmaya başlıyor. Nöbetiydi, döner sermaye baskısıydı, performansta ki adaletsizliklerdi derken çok sıkıntılı bir çalışma temposu içinde kendisini buluyor. Bu zor şartların farkında olan bir oda olarak bizler gerek yerel idarecilerimiz gerek Ankara'daki yetkililerimizle iletişim içinde olduk. Öncelikle 'Hekimlerin Sorunları ve 64. Hükümet’ten Beklentilerimiz' konulu bir basın toplantısı düzenleyerek sorunlarımızı dile getirdik. Daha sonra bu sorunları 'hekimlerin sorunları ve çözüm önerileri' başlıklı bir rapor haline getirdik. Ankara'ya TBMM’ne gidip Çorum Milletvekillerine ve Sağlık Komisyon Üyesi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İlker Çitil'e raporumuzu ilettik. Tüm milletvekillerimiz raporumuza ilgi gösterdi ve gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Belirlediğimiz sorunlar ve çözüm önerilerimiz hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.



“SADECE HASTA MEMNUNİYETİ DÜŞÜNÜLMEMELİ”

İkinci maddemiz hastanelerdeki çalışma şartlarındaki sorunlar ve çözüm önerilerimizdi. Özellikle iş yükünün fazlalığı, çok yüksek poliklinik sayıları ve döner sermaye eşitsizliği konuları üzerinde durduk. Sadece hasta memnuniyetini düşünen ve hizmet veren memnuniyetini göz ardı eden bu sistemin yeniden gözden geçirilmesi, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve çalışanların da memnun edilmesini istedik. İnşallah bu konularda da iyi yönde gelişmeler bekliyoruz.



AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNDE SORUNLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Üçüncü olarak Aile Hekimliği Sisteminde son zamanlardaki olumsuz gelişmeler ve çözüm önerilerimizi dile getirdik.

Daha sonra tüm sağlık çalışanlarına yıpranma payı hakkının geçmişe dönük olarak verilmesini istedik. Sayın Başbakan’ımız Van toplantısında bu konunda bir an önce halledileceği müjdesini verdi.

Emeklilerimizin büyük zorluklar içinde olduğunu belirttik ve maaşlarının yükseltilmesi konusunda destek istedik. Sayın Başbakan’ımızın bu konuda da müjdelerini duymak bizleri çok memnun eti.

Son olarak Defin Ruhsatı işlemlerinde uygulamadaki yanlışlıklar ve çözüm yollarını ilettik. Bu konuda özellikle Çorum Belediye'sinden biz hekimlerin beklentileri mevcut. Sayın Belediye Başkanı’mızdan konuya acilen çözüm bulmasını bir kez de buradan rica ediyoruz ve çözüm konusunda kendisine güvendiğimizi belirtiyoruz.”

Azak’ın konuşmasının ardından program, Tabip Odası eski Yönetim Kurulu Başkanı ve üyelerine teşekkür belgesi verilmesi ile sona erdi.















(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim