14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla dün bir basın toplantısı düzenleyen Tabip Odası Başkanı Ümit Görkem, ilk kez 1919 yılında işgal altındaki İstanbul’da kutlanmaya başlanan Tıp Bayramı’nın 1976 yılından beri ise Tıp Haftası olarak kutlandığını anımsatarak, tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı’nı tebrik etti.

Hekimler ile yapılan anket çalışmalarında çok dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktığını anlatan Oda Başkanı Ümit Görkem, hekimlerin yarısına yakın oranının “Hekim olmaktan mutlu musunuz?” sorusuna olumsuz yanıt verdiklerini ve yüzde 65’inin, mesleklerinin kendilerini en mutlu eden yönü olarak “Hekimlik onuru”nu ilk sırada belirtirken sadece yüzde 10’unun “maddi gelir” seçeneğini ilk sıraya yerleştirdiklerini bildirdi.

Hekimlerin yaklaşık yüzde 40’ının “Hekimlik yaparken sizi en mutsuz eden nedir?” sorusuna ise “şiddet görme” şeklinde yanıt verdiklerine dikkat çeken Görkem, “Sağlık alanındaki bazı parametrelerde ve vatandaşlarımızın sağlık hizmeti alabilmesindeki iyileştirmelerin farkında ve takdirindeyiz. Ancak, sağlık çalışanlarının yıllardır beklentisi olan ve vadedilmiş özlük haklarındaki düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep etmekteyiz. Tüm hekim ve sağlık çalışanının çalışma konumuna göre talepleri mevcuttur. Genel olarak bahsetmek gerekirse, meslekte emeklilik için yıpranma payının hayata geçirilmesi, emeklilik sonrası geçinme endişesi duyulmayacak düzeyde bir gelir sağlanması, performans sisteminin daha adil olarak düzenlenmesi, elde edilen ve vergisi ödenmiş olan döner sermaye gelirlerinin emeklilik işlemlerine yansıtılması, nöbet ücretlerinin daha iyi bir düzeye yükseltilmesi, komplikasyon olabilecek tıbbi durumlardan etkilenen hekim ve sağlık çalışanlarının hukuki durumlarının yeniden düzenlenmesi ve daha fazlasını talep etmekteyiz.” diye konuştu.

Tabip Odası Başkanı Ümit Görkem, doktorların tüm bu sorunların sonucu olarak ciddi bir şekilde motivasyon kaybı, gelecek kaygısı ve tükenmişlik sendromu yaşadıklarına vurgu yaptı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim