Çorum Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Azak, Çorum'da hızlı bir şekilde artış gösteren koronavirüs salgınına ilişkin neler yapılması gerektiğini açıkladı.

Koronavirüs salgınının hız kazanmasının en önemli nedenlerinin maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmemesi olarak sıralayan Azak, bu noktada halka büyük görev düştüğünü söyledi.

Türk Tabipler Birliği Kanunu’na göre halk sağlığını korumak, doktorlar arasında dayanışmayı sağlamak ve meslektaşlarının hak ve menfaatlerini korumanın Tabip Odası’nın asli görevleri arasında yer aldığını kaydeden Azak, Covd-19 pandemisinin yükselişte olduğu, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yükünün ağırlaştığı bugünlerde halkı uyarmak ve sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla Çorum Tabip Odası Yönetim olarak bu açıklamayı yaptıklarını söyledi.

“VEFAT SAYISININ ARTIŞINI ÜZÜLEREK İZLİYORUZ”

Çorum’da Covid-19 enfeksiyonuna yakalanan, hastaneye yatan, yoğun bakıma alınan ve vefat eden kişi sayısının arttığını üzülerek izlediklerini belirten Azak, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Son dönemde yaş ortalamasının oldukça düştüğünü, daha çok hareketli bir kesimin bu hastalığa yakalandığını, risk grubunda olan yaşlıların yanı sıra gençlerin de enfeksiyondan etkilendiğini görüyoruz. Bu kötü duruma ulaşılmasındaki en büyük sebep maske kullanımının tam ve düzgün yapılmaması, fiziksel mesafeye dikkat edilmemesi ve hijyen kurallarına uygun davranılmamasıdır. Hastalıkla mücadele konusunda halkımıza çok önemli görevler düşmektedir.”

“AŞI İÇİN TELEFONLA RANDEVU ALIN”

“Halkımızın dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise sağlık kuruluşlarımıza başvuru yaparken özen göstermeleridir. Bazı hastalarımız durumu çok ağırlaşsa bile sonuna kadar evinde kalmaya devam ederken, bazıları ise çok basit sebeplerle sağlık kuruluşlarına müracaat ederek kendilerini risk altına sokmaktadır. Her iki yaklaşım da doğru değildir. Özellikle son günlerde grip ve zatürre (Pnömoni) aşıları için Aile Sağlığı Merkezlerine aşırı bir yığılma olduğunu görmekteyiz. Öncelikle bu aşıların Covid-19 enfeksiyonuna karşı herhangi bir koruyuculuğu olmadığı bilinmelidir. Bu aşılar grip ve zatüre yapan başka mikroorganizmalara karşı risk altındakileri korumak amacıyla üretilmiştir. Bu kapsamda diyabet, astım, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlar, dalağı alınmış olanlar ile 65 yaş üstü vatandaşlarımız Aile Hekimlerinden telefonla randevu aldıktan sonra aşı olmaya gitmelidir. Böylelikle Aile Sağlığı Merkezlerindeki yığılmaların önüne geçilebilir.

İdarecilerimiz, siyasilerimiz ve Sivil Toplum Örgütleri ile toplumun tüm kesimleri bu pandemide ortak hareket etmelidir. Zor şartlarda çalışan ve salgını tam anlamıyla sırtlanmış durumdaki sağlık çalışanlarına her alanda destek olmamız, çalışmalarını kolaylaştırmamız, onların moral ve motivasyonunu artıracak eylem ve söylemlerde bulunmamız gerekiyor.”

“SADECE KURAL KOYMAK YETMEZ”

“Sadece kural koymak yetmez, kuralların uygulanıp uygulanmadığının da denetlenmesi gereklidir. Özellikle hastanede yatışına gerek görülmeyip evinde karantinaya alınan Covid-19 pozitif hastaların bir kısmının izolasyon kurallarına uymayarak halkın arasında gezindiğini duyuyoruz. Bu kişilere karşı çok katı önlemler alınmalıdır.”

“BİRÇOK HEKİM TÜKENMİŞLİK NOKTASINA GELDİ”

“Bu zorlu süreçte sağlık çalışanlarının Covid-19 virüsü ile temas açısından en yüksek riskli grupta olduğu unutulmamalıdır. Sağlık çalışanlarının yükleri çok ağırlaşmıştır ve büyük sıkıntılar yaşamaktadırlar. Çoğu hekim tükenmişlik noktasına gelmiştir. Hepsinin moral ve desteğe gereksinim duyduğu aşikârdır. Sağlıkçılarımızın çalışma şartları iyileştirilmeli ve onlara gereksiz angarya işler yüklenmemelidir. Hastane ve Aile Sağlığı Merkezlerinde kişisel koruyucu ekipman eksikleri herhangi bir zorlukla karşılaşmadan giderilmelidir. Covid-19 ile mücadele eden tüm birimler personel ve lojistik açıdan takviye edilmelidir.

Covid-19 enfeksiyonu sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılmalı, hastalık ve ölüm durumları için gerekli yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Ayrıca görevi başında hastalanan, vefat eden hekimler hak ve ücret kaybı yaşamamalıdır. Sağlık çalışanlarına karşı şiddetin önüne geçilmeli ve Covid-19 ile canı pahasına mücadele eden hekimlerin gereksiz şikâyetler nedeniyle bürokratik işlerle uğraşmaması sağlanmalıdır.

Sağlığın her şeyden ne denli önemli olduğunu anladığımız şu günlerde kendimizi emanet ettiğimiz başta meslektaşlarımız olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına gönülden teşekkür ediyoruz. Covid-19 enfeksiyonuna karşı elbirliği ile yapacağımız bu ortak mücadelenin bir an önce sonuca ulaşmasını ümit ediyor ve halkımıza sağlıklı günler diliyoruz.”(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim