Özellikle gerekli bakımları yapılmayan kültür ırkı sığırlarda ayak problemlerinde artış gözlendiğini belirten Sarı, bakımı yapılmayan büyükbaş hayvanların enfeksiyon kaptığını ifade ederek, “Hayvanların tırnağı 6 ayda bir olmak üzere yılda 2 kez kesilmesi gerekiyor. Sığırlardaki topallamanın tamamına yakını ayak ve tırnak hastalıklarından kaynaklanıyor” dedi.

Kapalı ortamlarda sürekli kalan, besi ahırlarındaki hayvanların birçoğunda ayak ve tırnak sorunlarını görüldüğünü kaydeden Sarı, şunları kaydetti:

“Tırnak bakımı yapılmayan hayvanların tırnakları arasında biriken pislikler enfeksiyona sebebiyet veriyor. Tırnağında enfeksiyon oluşan hayvan ayakta durmakta güçlük çeker. Ayakta duramayan hayvan yemliğe gidemediğinden yeterince beslenemez. Bu durum, hayvanlarda et, süt gibi ekonomik kayıplara neden olur. Topallayan hayvanlarda yem tüketimi azalır, süt ve döl verimleri düşer. Topallayan hayvanlar ağrı nedeniyle yemliğe gitmek istemez. Gittiğinde yem tüketimi için ayakta güçlükle durabilir. Yem tüketimi, süt verimi azalır. Haliyle bu durum ciddi anlamda ekonomik kayıplara neden olur. Bu kayıpların olmaması için sığırların tırnak ve ayak bakımlarının yapılması ve ayak hastalıkları konusunun ciddiye alınması gerekir.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim