BESİCİ DE CELEP DE, DÖRT GÖZLE “KURBAN BAYRAMI”NI BEKLİYOR
Pazartesi günleri İskilip Yolu üzerinde kurulan Çorum Hayvan Pazarı’nda; Holştayn, Montofon, Simental ve Jersey ırkları başta olmak üzere yüzlerce canlı hayvan satışa sunuluyor.
Gece geç saatlerde büyükbaş hayvanlarını kamyonlarla pazara getiren vatandaşlar, sabahın ilk ışıkları ile birlikte de müşterileriyle pazarlığa başlıyor.
Daha çok tüccarların ağırlıkta olduğu Hayvan Pazarı’nda, şu aralar deyim yerindeyse dal kıpırdamıyor. Alıcı ve satıcılar el sıkışmak bir tarafa, yana yana dahi gelemiyor.
Yem fiyatlarının çok pahalı olduğunu, besicilikten para kazanamadıklarını ve borç ödemek için hayvanlarını tek tek elden çıkardıklarını belirten hayvan yetiştiricileri; zararına satış yaptıklarını söylüyor.
Henüz dana iken satın aldıkları hayvanı besleyip büyüttüklerini, paraya sıkışınca da pazara getirdiklerini dile getiren köylüler ise; Kurban Bayramı’nı dört gözle beklediklerini ifade ediyor.
ÇORUM HABER olarak, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi tüccar ve besicilerle görüştük. Çorum’da canlı hayvan fiyatları ve sektörün zorluklarına ilişkin bilgi edindik.
Dana, düve, tosun, inek, boğa, öküz ve daha birçok büyükbaş hayvanın satıldığı pazarda; köylü ve celeplerin sıkıntılarını da kayıt altına aldık.


Çorum Hayvan Pazarı’nda; dana, düve, tosun, inek, boğa, öküz ve daha birçok büyükbaş hayvan satışa sunuluyor.

“CANLI HAYVAN FİYATLARI DÜŞTÜ”
Dodurga’nın Alpagut Köyü’nde besicilik yapan Ömer Kara, gece geç saatlerde pazara getirdiği 10 adet erkek danaya hiç müşteri çıkmamasından dert yandı.
Dodurga’da hem hayvan yetiştiriciliği hem de tüccarlık yapan Kara, geçen yıl 6 bin liraya satın aldığı ineği bu yıl 5 bin liraya satamadığını söyledi.
Kara; “Geceden beri satış olur umuduyla bekliyoruz. Hayvanı satın aldığımız fiyattan bin lira aşağıya verdik yine de satamadık. Şimdi de geri dönüyoruz. Piyasa çok durgun; hayvan satılmıyor. Ülkeye ithal et girince, yerli hayvanın değeri düştü. Böyle giderse Kurban Bayramı’nı zor görürüz” dedi.


Dodurga’nın Alpagut Köyü’nde besicilik yapan Ömer Kara (solda) ile Nedim Biçer; birlikte görülüyor.

“HAYVAN UCUZ, ET PAHALI”
Çorum Merkeze bağlı Kuşsaray Köyü’nde besicilik yapan Sait Balkan; 6’şar bin liradan 20 tane Sinemtal dana satın aldığını ve pazarda hayvan fiyatların çok uygun olduğunu söyledi.
Mandırasında 500 adet büyükbaş hayvanın bulunduğunu belirten Balkan, satın aldığı danaları da besleyip büyüteceğini ve 10 ay sonra kesime göndereceğini ifade etti.
Türkiye’de büyükbaş hayvan fiyatının ucuz olduğunu öne süren Balkan, pahalı olanın ‘et fiyatları’ olduğunu söyledi.
“ETİN KİLOSU 24 LİRA”
Baklan, “Besici, hayvanı kilosu 24 liradan kestiriyor. Market ve kasaplarda aynı et 45 liradan satılıyor. Vatandaş da eti pahalı sanıyor. Besici etin kilosundan 2 lira kazanıyor, kasap ise 20-25. Bu işin zahmetini, eziyetini biz çekiyoruz, kaymağını onlar yiyor. Besiciden et 10 liraya da alınsa tezgâhta yine pahalı satılıyor. Aslında et besicide ucuz, kasapta pahalı” dedi.
“VATANDAŞIN FİYATTAN HABERİ YOK”
Canlı hayvan alım-satım işinde aracıların büyük paralar kazandığını belirten Sait Baklan, “Dana eti 24 liradan kesiliyor, reyonda 40 liraya satılıyor. Hayvan yetiştiricisi olarak 24 lira bizim için makul bir fiyat. Fakat vatandaşa 40 liraya satılması etik değil. Etiketi gören vatandaş eti pahalı sanıyor. Ama insanların etin ucuza kesildiğinden haberi yok. Sadece tezgâhtaki fiyatını biliyor. Bunun önüne geçilmesi lazım” diye konuştu.

Kuşsaray Köyü’nde besicilik yapan Sait Balkan, et fiyatlarının ucuz olduğunu söyledi.

“TÜRKİYE’DE TARIM DA HAYVANCILIK DA ÖLDÜ”
Derebekiş Köyü’nden pazara büyükbaş hayvan satmaya getiren Aydın Patlak; hükümetin henüz kurulamamış olmasından dolayı piyasalarda bir durgunluk yaşandığını, bu durumun canlı hayvan sektörüne de yansıdığını söyledi.
Patlak, “Her hafta pazara geliyorum, satamadan geri gidiyorum. Bu hafta 8 tane hayvan getirdim. 2’sini zararına sattım. Şubat ayında 3 bin 500 liraya satın aldığım hayvana 3 bin lira teklif ediyorlar. Piyasa şartlarına göre bu hayvanın 5 bin liraya çok rahat satılması lazımdı. Borcumuz çok olduğundan dolayı zararına satmaya mecbur kalıyoruz” dedi.

“EKİN UCUZ, YEM PAHALI”

Gece 02.00’den beri Hayvan Pazarı’nda müşteri beklediklerini belirten Aydın Patlak, “Hayvan fiyatları 1-2 ay öncesine göre ucuzladı. Ülkede tarım da hayvancılık da öldü. Mazot pahalı, yem pahalı, gübre pahalı. Fakat ekin ucuz. Geçen yıl ekinin kilosu 75 kuruştu, bu yıl 55 kuruşa düştü. 10 kilo ekin satarak ancak bir litre mazot alabiliyor. Böyle bir durumda üretici ne yapsın, çiftçi ne yapsın. Eğer Kurban Bayramı da bu şekilde giderse, vay halimize…” diyerek sitem etti.
Çorum Hayvan Pazarı’na giriş ücretlerinin de çok pahalı olduğunu ifade eden Patlak, “Her bir hayvan için 5 lira, araba için de 10 lira ücret alınıyor. Hayvan başı 25 lira da nakliye ücreti ödüyoruz. Pazara her gelip gitmemizde 200 lira masrafımız oluyor” dedi.


Derebekiş Köyü’nde besicilik yapan Aydın Patlak (ortada), celeplerle birlikte değerlendirmelerde bulundu.

“KÖYLÜYE DARBE VURDULAR”
Çorum Merkez’e bağlı Aksungur Köyü’nden getirdiği hayvanları satışa sunan tüccar Aslan Biçer, “Yıllardır bu işin içerisindeyim. 8 yıldır da canlı havyan alım-satımı yapıyorum. Pazara 5 tane düve getirdim, 3’ünü sırf masrafları karşılasın diye zararına sattım. 2’sini geri götürüyorum” dedi.
7 Haziran seçimlerinden sonra büyükbaş hayvan fiyatlarının düştüğünü belirten Biçer, canlı hayvan ithalatının da yetiştiricilere darbe vurduğunu söyledi.

“Satış var, kazanç yok”

Biçer; “Hayvan yetiştiricisi artık para kazanmıyor. Hayvan 20 liraya kesiliyor, eti 60 liraya satılıyor. Birkaç ay önce 5 bin liraya aldığımız hayvanı şimdi 4 bin liraya satamıyoruz” dedi.
Kurban için hazırlık yapan yetiştiricilerin, bu kötü gidişattan daha çok etkilendiğini ifade eden Biçer, “Fiyatlar çok fazla düştü. Hayvanını satanlar da zararına satıyor. Kurban Bayramı’nda fiyatlar düşmez de yükselmez de. Aynı seviyelerde seyreder. Yine de Kurban Bayramı’nı dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.


Aksungur Köyü’nde besicilik yapan Aslan Biçer, bu sektörden artık para kazanamadıklarını söyledi.

(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim