Dernek üyeleri, 24 Haziran Genel Seçimleri öncesinde siyasi parti liderlerine ve adaylarına taleplerini açıklamak için toplandı. Hayvanseverler, hayvanların gördüğü eziyet, tecavüzler ve doğayı koşulsuz koruyacak uygulamalar için yasa tasarısı hazırlanması için tüm partilere çağrıda bulundu.

BİKTUDER Üyesi ve hayvansever Burcu Karaca, “Türkiye’de 7 milyon can yoldaşı olarak hayvana yapılan vahşet, işkence, tecavüz ve her türlü kötü muameleye karşı olan mücadelemizin bir parçası olarak, doğayı ve hayvanların yaşam hakkını tanımayan tecavüz, şiddet ve işkenceyi kınamayan siyasilere oy yok kampanyasını, bugünden itibaren başlatmış bulunuyoruz” dedi.

Karaca, daha sonra milletvekili adaylarına sunularak, söz vermelerini talep edecekleri metni okudu.

Adaylara hitaben yazılan metinde şu ifadelere yer verildi: “Basın kuruluşları vasıtasıyla adaylara çağrımızdır.2004 yılında, bazı eksikleri olmakla birlikte dünyaya örnek olarak çıkartılan, öldürmeyi yasaklayan, sahipsiz hayvan nüfusunun kontrol altına alınmasını kısırlaştırma gibi bilimsel yolla yapılmasını öngören, hayvanların her türlü işkence ve eziyetten uzak tutulmasını hükme bağlamış olan Hayvanları Koruma Kanunu'nda, sahipsiz hayvanların korunmasına ilişkin belediyelere, tüm hayvanlar için de Orman Su İşleri Bakanlığı koordinasyonundaki kurumlara görevler verilmiştir. Fakat, belediyelerin büyük çoğunluğu kısırlaştırma yapılmadığı için çoğalan hayvanlardan dolayı vatandaştan şikayetler geldikçe, toplayıp yok etmeyi, öldürmeyi seçmiştir. Diğer kurumlar da diğer tüm hayvanların yaşam haklarını koruyacak uygulamaları maalesef yerine getirmemişlerdir.

Bu bağlamda; sahipsiz hayvanlara karşı belediye şiddetinin ve genel şiddetin durdurulmasını sağlamak için, gündemde olan yasa tasarısının STK, Meslek Odaları ve gönüllülerin de katılımı ile görüşüldükten sonra kanunlaştırılmasına ve kanunun TCK kapsamına alınmasına destek olacağınıza,

Hayvanlara eziyet işkence eden ve zulmedenlerin "normal vatandaş veya resmi görevli" ayırımı yapılmadan, TCK’ya göre yargılanmasının, üzerinde değişiklik çalışmaları yapılmakta olan Hayvanları Koruma Kanunu'nda yer almasının sağlanmasına destek olacağınıza,

Hayvanların kaçak üretimine, satışına, yasa dışı ithalatı ve internet ortamındaki her türlü yasadışı satış ve yayınlarına, hayvan deneyleri, hayvanat bahçeleri, yunus parkları, sirklere, horoz ve köpek dövüşlerine, at, eşek, katır gibi yük hayvanlarının zulüm altında kullanılıp sonra kesime gönderilmesine, avcılık ve yaban hayvanlarına yönelik yanlış uygulamalara karşı insani ve vicdani boyutta tüm yasal tedbirlerin alınması için destek olacağınıza,

Doğayı ve Hayvanların Yaşam Haklarını koşulsuz koruyacak uygulamaları da içeren bir yasa tasarısının hazırlanması için destek olacağınıza, şehrinizdeki hayvan haklarına ilişkin uygulamaların yasaya uygun ve doğru yapılması için gönüllü kişi ve kuruluşlar ile iletişim kurarak yerel bazda da çalışmalar yapacağınıza söz vermenizi talep ediyoruz. Seçildiğiniz takdirde bu taleplerimizi yerine getireceğinize söz vermenizi talep ediyoruz.”

Hayvan dostlarının basın açıklamasına katılan Milletvekili Adayı Mehmet Fatih Arslan, İYİ Parti İl Başkanı Bekir Özsaçmacı ve CHP Merkez İlçe Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Türksal, çağrıya uyarak, söz verdi. (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim