Çorum Belediyesi ve yumurta üreticileri kooperatifi şehir için ciddi bir sorun oluşturan tavuk ve büyükbaş hayvan gübresinden biyogaz enerjisi üretecek.15 milyon liralık yatırım için düğmeye basıldı.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Veteriner İşleri Müdürü Mustafa Kalın ve Çorum Yumurta Üreticileri Kooperatifi yönetimi Avrupa'da biyogaz tesisleri kuran Ankara merkezli firma ile bir araya geldi. Firma yetkililerinden biyogaz üretimi ile ilgili bilgi alan Külcü, Çorum’da da biyogaz üretimi için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

4MW BİYOGAZ ENERJİ ÜRETİLECEK
Projenin tam temiz ve yeşil enerji kompleksi oluşturulması açışından pek çok şehre örnek gösterilebileceğini söyleyen Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, "Çorum'da 50'den fazla faal tavuk çiftliği var ve aylık 400 ton tavuk gübresi çıkıyor. Büyükbaş hayvan çiftliklerinde ise aylık 150 ton gübre oluşuyor. Bu gübrelerin taşınması, depolanması büyük maliyetleri beraberinde getiriyor. Biz Avrupa'da büyük oranda kullanılan, ülkemizde ise yeni yeni kullanılmaya başlayan hayvansal atıkları biyogaz ve elektriğe dönüştüren çevreye duyarlı yenilenebilir "Yeşil Enerji"yi hayata geçirmek için adım attık. Yakın bir zamanda Çorum'da hayvan gübresinden yaklaşık 4 MW biyogaz enerji üreteceğiz” dedi.

TARIMA DA KATKISI OLACAK
Biyogaz üretiminden sonra kalan gübrenin katı ve sıvı olmak üzere organik gübre olarak kullanılacağına dikkat çeken Belediye Başkanı, "Çorum'da tarımsal faaliyetin çok yoğun olduğu yerlerde üreticilerin kullanımına sunmak üzere organik gübre üretilecek. Böylece tarım uygulamalarına bu yatırımla katkıda bulunmuş olacağız. Kurulacak sera ile de ek bir tarımsal faaliyet gerçekleştirmiş olacağız” şeklinde konuştu.

SİNEĞE VE KÖTÜ KOKUYA SON
Şehirden uzak bir noktaya yapılacak olan biyogaz tesisinin üretime geçmesiyle birlikte tavuk gübresinin sebep olduğu kötü koku ve sineğin önleneceğine de vurgu yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Metan gazı salınımının önlenmesiyle birlikte atmosferin korunmasına katkı sağlanarak şehrimizin hava kalitesi de korunacak” diye konuştu.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim