İl Sağlık Müdürü Dr.İsmail Yücel, acil yardım hizmetlerinin amacına ulaşması amacıyla “Yaşama Yol Ver” isimli kampanya başlatıldığını ifade ederek, kampanya ile ilgili basına bilgi verdi.
Çorum Turizm Otelcilik Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen tanıtıma Kamu Hastaneleri Birliği Çorum Genel Sekreteri Dr. Ömer Sobacı, Sağlık Müdürlüğü yöneticileri ve 112 ekibi katıldı.
Acil yardıma ihtiyacı olan insanlara en kısa sürede ulaşmak ve ilk müdahalede bulunmanın insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirten Dr. İsmail Yücel, il genelinde 26 Acil Yardım İstasyonu, 13 doktor, 230 Acil Top Teknisyeni, 2 Hemşire, 7 Sağlık Memuru, 43 Paramedik ve 109 şoför olmak üzere 404 personel ile hizmet verildiğini dile getirdi.
112 Komuta Kontrol Merkezi’ne 2015 yılında toplam 554.799 çağrı geldiğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr.İsmail Yücel, vaka sayısının ise 43.930 olduğunu kaydederek, asılsız çağrı oranının %92.8’i bulduğunu vurguladı.
Kent içerisinde 10 dakikada vakaya ulaşma oranının %97, kırsal vakalarda ise 30 dakikada ulaşım oranının %90 olduğunu belirten Dr. İsmail Yücel, bu hizmetler verilirken zamanla yarışıldığını, hasta veya yaralıya ulaşırken bazı engellerle karşılaşıldığını ve sıkıntılar yaşandığını vurguladı.
“112 Acil Yardım Hattı, hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken önemli bir hattır” diyen Yücel, hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından gereksiz yere meşgul edilmesi nedeniyle gerçek acil sağlık yardımına ihtiyacı olan kişi ya da yakınlarının zamanında bu hatta ulaşamadığını böylece hasta ve yakınlarına ulaşmada geç kalındığını ifade etti.
Yollarda geçiş önceliği bulunan araçların kullanımı için güvenlik şeridi bulunmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi ya da verememesi, trafik yoğunluğu gibi nedenlerin vakalara ulaşımı zorlaştırdığını kaydeden Dr. Yücel, şehirlerarası yollarda ise ara geçişlerin bulunmaması nedeniyle vakaya ulaşılması için 40-50 km mesafe gidilmesi gerekebildiğini vurguladı.
112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz aranmaması ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi amacıyla toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla “Yaşama Yol Ver” sloganı ile ülke genelinde kampanya başlatıldığını söyleyen Yücel, minik 112 uygulaması ile anaokulu ve ilkokullarda 112 acil sistem hakkında bilgi verileceğini, açık alan aktiviteleri yapılacağını, toplu taşıma araçlarına tanıtım afişleri asılacağını ayrıca şoför esnafı ile işbirliği yapılarak ambulansların geçişi konusunda duyarlılığın artırılmaya çalışılacağını kaydetti.
İl Sağlık Müdürü Dr.İsmail Yücel, “Yaşama Yol Ver” kampanyasına tüm Çorumluların katkısını beklediklerini söyledi.


Kampanya kapsamında vatandaşlarda farkındalık yaratmak amacıyla kullanılacak malzemeler tanıtıldı.

(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim